ΑΘΗΝΑ
07:18
|
20.04.2024

Την άνετη εκλογή του στη θέση του προέδρου της βουλής εξασφάλισε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, χάρη στις ψήφους 225 βουλευτών […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άνετη εκλογή του στη θέση του προέδρου της βουλής εξασφάλισε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, χάρη στις ψήφους 225 βουλευτών σε σύνολο 250.

Ο αρχηγός του “Σοσιαλιστικού Κόμματος” αναμένεται να διαχειριστεί στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πιθανή συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο, πέρα από εκείνη για την ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας που υπογράφηκε πριν λίγους μήνες στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλο σημαντικό ζήτημα που αναμένεται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος της βουλής είναι η αναθεώρηση του σερβικού συντάγματος.

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς προέβλεψε πως η θητεία της συγκεκριμένης βουλής θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, καθω το 2022 αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας, η νέα βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τη νέα σερβική κυβέρνηση όπως διαμορφώνεται μετά τις προ τεσσάρων μηνών βουλευτικές εκλογές.

Η εκλογή της νέας κυβέρνησης έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, με την Άνα Μπρνάμπιτς να παραμένει, όπως όλα δείχνουν, στη θέση της πρωθυπουργού.

Στη νέα 250μελή σεριβκή βουλή, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) καταλαμβάνει 188 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) 32 και η Σερβική Πατριωτική Ένωση(SPAS) 11 έδρες. Οι εθνοτικές μειονότητες εκπροσωπούνται με 19 βουλευτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα