ΑΘΗΝΑ
14:58
|
25.04.2024
Η οργή των “αντιμασιστών” στρέφεται τώρα εναντίον των δικών τους εκπροσώπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οργή των “αντιμασιστών” στρέφεται τώρα εναντίον των δικών τους εκπροσώπων. Το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε με βρισιές και απειλές εναντίον δύο γυναικών, υποψηφίων του κόμματος του Κάρλος Μέσα “Κοινότητα Πολιτών” (Comunidad Ciudadana), στην Περιφέρεια της Κοτσαμπάμπα. Τις κατηγορούσαν για συνενοχή σε υποτιθέμενη νοθεία υπέρ του MAS. Φώναζαν συνθήματα εναντίον τους, τους πετούσαν πέτρες, και τραυμάτισαν τη μία απ’ αυτές, η οποία μάλιστα μόλις είχε εκλεγεί Γερουσιαστής. Με δυσκολία κάποιοι κατάφεραν να απομακρύνουν τις δύο γυναίκες.  

Οι διαδηλωτές υποστήριζαν ότι όλη η ηγεσία της Κοινότητας Πολιτών (ο ίδιος ο Κάρλος Μέσα και τα λοιπά στελέχη του) είχαν συνεννοηθεί για να υποστηρίξουν κρυφά το MAS. Αποσβολωμένη από την επίθεση η Γερουσιαστής του Μέσα δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: “Θέλησα να πάω κοντά τους για τους μιλήσω, αλλά μπλόκαραν τον δρόμο μου και θέλησαν να με χτυπήσουν. Είναι μια αψυχολόγητη στάση που μας αδικεί εμάς που αγωνιζόμαστε στους δρόμους πάνω από πέντε χρόνια τώρα. Λυπάμαι γιατί είδα εκεί την “Αντίσταση Νέων Κοτσάλα” (Resistencia Juvenil Cochala, νεολαιίστικη ακροδεξιά συμμορία της Κοτσαμπάμπα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις βιαιότητες του περασμένου Οκτωβρίου-Νοεμβίου), είδα και μέλη του “Πιστεύουμε” (Creemos, του κόμματος του Φερνάντο Καμάτσο) που υποκινούσαν αυτή τη βία, η οποία δεν έχει κανένα νόημα”.

Ανάλογα έπαθε και ο Μάρκος Πουμάρι, γνωστός και αυτός για τη συμμετοχή του στις περσινές μετεκλογικές βιαιότητες εναντίον του MAS. Είχε εισβάλει μαζί με τον Καμάτσο στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της παραίτησης του Μοράλες με τη σημαία και τη Βίβλο. Το εξαργύρωσε με τη συμμετοχή του στις φετινές εκλογές σαν υποψήφιος για την Αντιπροεδρία στο πλευρό του Καμάτσο. Τότε υπήρξαν πολλοί που τον αποθέωναν. Τώρα, βγαίνοντας την Τετάρτη από τον καθεδρικό ναό της ιδιαίτερης πατρίδας του στο Ποτοσί, τον περίμενε ένα εξαγριωμένο πλήθος που τον έβριζε “δειλό”, “προδότη”, “πουλημένο” και “μασίστα” (υποστηριχτή του MAS), και του έριχνε τομάτες, λαχανικά, αυγά, νομίσματα, και ό,τι είχε πρόχειρο ο καθένας.

Οι μεν οπαδοί του Καμάτσο κατηγορούν τον Μέσα και τα στελέχη του ότι έχουν συμφωνήσει σιωπηλά με το MAS, ενώ οι οπαδοί του Μέσα και οι υπόλοιποι διαφωνούντες κατηγορούν τον Καμάτσο και τον Πουμάρι ότι δεν παραιτήθηκαν και έτσι αποδυνάμωσαν την ενότητα της αντιμασιστικής παράταξης. Δεν υπολογίζουν βέβαια ότι με το ποσοστό που πήρε το δίδυμο του MAS, Λούις Άρσε και Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, δεν υπήρχε λύση για το πρόβλημά τους, ακόμα και αν κατέβαιναν όλα τα υπόλοιπα κόμματα ενωμένα. Αλλά, όπως είναι γνωστό, σε αυτές τις περιπτώσεις η λογική περιττεύει. Άλλωστε υπάρχει και το επιχείρημα της νοθείας… Καλομάθαν από πέρυσι και νομίζουν ότι θα πιάνει κάθε φορά που θα το λένε.

Βέβαιοι ότι υπάρχει νοθεία

Οι κινητοποιήσεις των διαμαρτυρόμενων εναντίον του εκλογικού αποτελέσματος είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα. Το απόγευμα της Τρίτης συγκεντρώθηκαν γύρω στα 5000 άτομα στην κεντρική πλατεία Ελ Κρίστο της πόλης του Σάντα Κρους.

Η πρόσκληση έγινε από τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν υπήρχαν εκπρόσωποι κομμάτων, ούτε του Μέσα ούτε του Καμάτσο. Μίλησαν πολλοί καταφερόμενοι εναντίον του εκλογικού συστήματος και των πολιτικών που επέτρεψαν στο MAS να συμμετέχει στις εκλογές. Και όλοι συμφωνούσαν ότι η νίκη του MAS είναι προϊόν απάτης. Παρόμοιες διαμαρτυρίες είχαν γίνει την Τρίτη και στην Κοτσαμπάμπα και στην πρωτεύουσα Λα Πας από τις λεγόμενες “πλατφόρμες” (κινήσεις πολιτών).

Η οργή μεγάλωσε την Τετάρτη, όταν βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια Τσουκουϊσάκα (στο κέντρο και νότια της Βολιβίας), όπου πλειοψήφησε το MAS, αντίθετα προς τις προβλέψεις των exit polls. Για τους συγκεκριμένους ανθρώπους αυτή ήταν η τελική απόδειξη ότι υπήρχε νοθεία. 

Να ακυρωθούν οι εκλογές

Μια επιτροπή πολιτών της Σάντα Κρους απαίτησε από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο να διακοπεί η διαδικασία της καταμέτρησης και να γίνει έλεγχος όλων των στοιχείων (πρακτικών, ψηφοδελτίων κτλ.) από ειδική “εταιρεία εμπειρογνωμόνων”, διότι, όπως έγραψαν στην αίτησή τους, “έχουν καταγγελθεί πολλές παρατυπίες στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης”. 

Μια άλλη επιτροπή πολιτών της Σάντα Κρους, πιο δυναμική από την προηγούμενη, απαίτησε την ολοκληρωτική ακύρωση των εκλογών, την κατάργηση του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου και την ακύρωση των πολιτικών κομμάτων που πήραν μέρος στις εκλογές. Έδωσαν προθεσμία 24 ωρών σε όλους τους φορείς “να συνταχθούν με τον λαό”, αλλιώς, είπαν, θα ξεκινήσουν πολιτική απεργία διαρκείας.

Το παραπάνω βίντεο είναι από τη συγκέντρωση της Τετάρτης στην Κοτσαμπάμπα. Οι συγκεντρωμένοι υποστήριξαν ότι το MAS έπρεπε να είχε κηρυχθεί παράνομο και να είχε αποκλειστεί από τις εκλογές και με αυτό το επιχείρημα απαίτησαν την ακύρωση των εκλογών, έστω και εκ των υστέρων. Την πρωτοβουλία για το κάλεσμα στη συγκέντρωση την είχε η Γκαμπίνα Κοντόρι, υφυπουργός παιδείας στην κυβέρνηση της Άνιες, γνωστή ιθαγενής ακτιβίστρια που έχει καταγγείλει τον Έβο Μοράλες για βιασμούς κοριτσιών και εν γένει κακοποίηση άλλων αυτοχθόνων.

Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε μια πορεία μοτοσυκλετιστών στην Κοτσαμπάμπα που διαδηλώνουν εναντίον των αποτελεσμάτων. Είναι η ίδια ομάδα που συμμετείχε στην επίθεση εναντίον των δύο γυναικών υποψηφίων της Κοινότητας Πολιτών του Μέσα. Είναι μια απ’ αυτές τις ιδιότυπες αλητοφασιστικές συμμορίες που πρωταγωνίστησαν στις ταραχές του περσινού Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από το πραξικοπηματικό καθεστώς και μετεξελίχθηκαν σε κανονικές παραστρατιωτικές ομάδες κρούσης. 

Ρεζιστένσια Κοτσάλα

Η συγκεκριμένη ομάδα ονομάζεται  “Αντίσταση Νέων Κοτσάλα” (Resistencia Juvenil Cochala, Κοτσάλα είναι μια έκφραση για τους νέους της Κοτσαμπάμπα). Ξεκίνησαν τον σαν μια ομάδα 150 νεαρών και σήμερα μπορούν να κινητοποιήσουν πάνω από 5000. Είναι αυτοί που είχαν βιαιοπραγήσει πέρυσι τον Νοέμβριο εναντίον της δημάρχου του Βίντο, Πατρίσια Άρσε. Τη βλέπουμε στη φωτογραφία παρακάτω να διαπομπεύεται από τους νέους της “Αντίστασης Κοτσάλα”.

Τα παλικάρια της Ρεζιστένσια έκαναν και πολλά άλλα. Ένα από τα θύματά τους ήταν ο δημοσιογράφος Αντέρ Πίντο, που τον μαχαίρωσαν τον Φεβρουάριο 2020 γιατί δεν τους άρεσαν αυτά που έλεγε. Παρ’ ολίγο τη γλύτωσε, μόνο με τρεις μαχαιριές στο στήθος. Το καλοκαίρι ήταν έτοιμοι να χτυπηθούν με τις λαϊκές κινητοποιήσεις στις εθνικές οδούς, ξαναδίνοντας στην κατάσταση χαρακτηριστικά εμφύλιας σύγκρουσης.  

Φαίνεται πως τώρα στις εκλογές ήταν έτοιμες να αναλάβουν δράση, και περίμεναν το σύνθημα από τύπους όπως ο Καμάτσο και ο Πουμάρι ή όπως ο “σκληρός” Υπουργός Εσωτερικών της ντε φάκτο κυβέρνησης, Αρτούρο Μουρίγιο. Αυτοί όμως δεν τους έδωσαν κανένα σύνθημα και οι ομάδες ανέλαβαν δράση από μόνες τους στρεφόμενες πλέον και εναντίον αυτών που τους “πρόδωσαν”.

Το MAS δεν θα ανταποκριθεί στην πρόκληση

Η Σεγκουντίνα Φλόρες, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Χωρικών και Ιθαγενών Γυναικών “Μπαρτολίνα Σίσα” και στέλεχος του MAS, σχολίασε τις αντιδράσεις αυτές λέγοντας ότι “πρόκειται για ολιγάριθμες ακραίες ομάδες, που δεν εκφράζουν κανέναν. Όλα αυτά τα κάνουν γιατί πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν το MAS να συγκρουστεί μαζί τους και έτσι να υπάρξει αναστάτωση. Όμως εμείς δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε”, είπε η Φλόρες. “Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για να αγκαλιαστούμε μεταξύ μας, για να αγαπηθούμε, να ζήσουμε σε αρμονία ο ένας με τον άλλον”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα