ΑΘΗΝΑ
06:42
|
20.04.2024
Η τρομοκρατία μιας εταιρείας επιβάλλει τη σιωπή, αλλά η παιδεία μάς επιβάλλει την ανυπακοή, τονίζουν οι νέοι του Βόλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE που διοργάνωσαν οι “Νέοι για το Περιβάλλον” πραγματοποιείται σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο, ενώ οι μαθητές προχώρησαν στην κατάληψη 7 σχολείων της πόλης, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στην καύση σκουπιδιών που “καίει” το μέλλον τους.

Το συλλαλητήριο στηρίζουν ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών, η Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών και η Πρωτοβουλία Βόλου NoBurn.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία τις μισές μέρες του χρόνου καταγράφονται υπερβάσεις στα μικροσωματίδια PM 2.5, αλλά και υπό τη σκιά των διώξεων εναντίον πολιτών του Βόλου που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά της καύσης σκουπιδιών.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές στο νοσοκομείο του Βόλου έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30% τις ημέρες αυτές.

“Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω των διακεκριμένων επιστημόνων του και του ερευνητικού τους έργου, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην καύση σκουπιδιών. Συγκεκριμένα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποδεικνύουν χωρίς καμιά αμφιβολία τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας του Βόλου από σωματίδια”, αναφέρει στο κάλεσμά του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι “Νέοι για το Περιβάλλον” διαμαρτύρονται γιατί δεν αντέχουν άλλο την υποβάθμιση ποιότητας ζωής και καλούν κάθε μαθητή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, γονέα και κάθε πολίτη να τους στηρίξει και να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του στην υγεία και στο αύριο προκειμένου να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα, να μεταφερθεί η ΑΓΕΤ έξω από την πόλη του Βόλου, να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF από τον Δήμο Βόλου και να προχωρήσει η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

“Καλούμε όλους τους πολίτες να σηκώσουν το ανάστημά τους και να αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι μπορεί η τρομοκρατία μιας εταιρείας να επιβάλλει τη σιωπή, αλλά η παιδεία μάς επιβάλλει την ανυπακοή”, υπογραμμίζουν.

“Σε αντιδιαστολή με την πολιτική που ‘καίει’ το μέλλον μας, εμείς θέτουμε εναλλακτική αντιπρόταση η οποία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τη μείωση παραγωγής σκουπιδιών, με πρώτο βήμα την άμεση απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης, την εγκατάσταση συστήματος 4 ή 5 διαφορετικών κάδων για ξεχωριστή διαλογή (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, απόβλητα κουζίνας κ.λπ.), πράσινα σημεία όπου να συγκεντρώνονται βαριά και επικίνδυνα απορρίμματα (ηλεκτρονικά, χημικά) και μικρές μονάδες συγκέντρωσης των προ-διαλεγμένων απορριμμάτων, όπου τα οργανικά θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) και θα αξιοποιούνται τα ανακυκλώσιμα” καταλήγουν οι “Νέοι για το Περιβάλλον”.

“Ολοι οι Βολιώτες οφείλουμε και πρέπει να αντιδράσουμε, με μπροστάρηδες τους φορείς του τόπου -επιστημονικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς- και να στηρίξουμε μια συντονισμένη, καθολική και δυναμική αντίδραση κατά της καύσης σκουπιδιών”, αναφέρει στο κάλεσμά της για το συλλαλητήριο η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, καλώντας όλους τους Βολιώτες στη διαμαρτυρία.

Παράλληλα με το συλλαλητήριο στον Βόλο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί αύριο και στην πύλη του δεύτερου εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ-LAFARGE, στο Μηλάκι Ευβοίας, από την Ομάδα πολιτών κατά της καύσης RDF/SRF.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα