ΑΘΗΝΑ
02:53
|
19.05.2024
Η ΜΚΟ φέρεται να έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μόλις 7 ημέρες μετά την σύστασή της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το θέμα της απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να χορηγήσει 1,2 εκατομμύρια ευρώ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ σε ΜΚΟ που συνεστήθη μόλις το Σεπτέμβριο, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, καταθέτοντας σειρά ερωτημάτων για τη συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.

Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Hopeland”, η οποία αναλαμβάνει ευθύνη για τη στέγαση, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την κοινωνική ένταξη περίπου 1000 αιτούντων άσυλο, όταν στο καταστατικό της έχει δύο μόλις εταίρους και άγνωστο αριθμό μελών.

Φέρεται δε να ιδρύθηκε στις 22/9/2020, ως μετεξέλιξη παλαιότερης ΑΜΚΕ, με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο και να μην καλύπτει σχεδόν καμία από τις προϋποθέσεις που η ίδια η κυβέρνηση είχε ορίσει μέσω του πολύκροτου Μητρώου των ΜΚΟ και να έχει υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μόλις 7 ημέρες μετά την σύστασή της.

“Αφού επί μήνες η κυβέρνηση προέβη σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των ΜΚΟ συλλήβδην, έρχεται τώρα να υιοθετήσει τις χειρότερες πρακτικές, δημιουργώντας ΜΚΟ ‘φαντάσματα’ τις οποίες και προικοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ” αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Καμίνης.

“Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν εν τη γενέσει του το σημαντικό έργο της στέγασης των αιτούντων άσυλο. Αναδεικνύουν επίσης την υποκρισία του Υπουργείου: κακές ΜΚΟ ήταν όσες ασχολούνταν μέχρι τώρα με το προσφυγικό. Οι ‘δικές μας’ μπορούν να λειτουργούν, αφού προηγουμένως αλλάξουμε τους κανόνες που οι ίδιοι καθιερώσαμε”, καταλήγει ο Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής.

Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με την ελληνική Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και τη στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα