Συμφωνία με «κλειστά χαρτιά» υπέγραψαν στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκαντς, με στόχο τη διατήρηση της στρατιωτικής υπεροπλίας του Ισραήλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έναντι του Ιράν.
Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκε, πέραν του ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται και γραπτώς να διατηρήσουν «τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ» έναντι άλλων χωρών της περιοχής με αφορμή την ανησυχία των ισραηλινών κατοχικών αρχών για τις συνέπειες μίας νέας κούρσας εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή. Ανησυχία που τροφοδότησε η θετική στάση των ΗΠΑ στο αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αγορά μαχητικών τελευταίας γενιάς, F-35.
Ήταν εντούτοις ενδεικτική η ακόλουθη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού: «Τώρα μπαίνουμε σε μία εποχή διαδικασίας καλής και θετικής ομαλοποίησης στη Μέση Ανατολή, που πραγματικά μπορεί να αντιμετωπίσει το επιθετικό Ιράν σε όλη την περιοχή. Αυτή… η συνεχιζόμενη συνεργασία, θα έλεγα πως είναι πάρα πολύ σημαντική».
Με λίγα λόγια ό,τι υπέγραψαν οι δύο υπουργοί δεν είχε στόχο μόνο την στρατιωτική υπεροπλία του Ισραήλ αλλά και τη χρήση αυτής, είτε ως απειλή, είτε ως ενέργεια, έναντι του Ιράν.
Επιπλέον, η δήλωση του Γκαντς αποκαλύπτει πως το Ιράν είναι ο απώτερος στόχος της λεγόμενης «ομαλοποίησης» των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, και οσονούπω (όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Σουδανοί αξιωματούχοι) με το Σουδάν.
Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η “γραπτή δέσμευση” των ΗΠΑ προς το Ισραήλ πως θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Κοντολογίς ο Γκαντς, μπροστά στο αβέβαιο αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών και ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη, κατοχύρωσε τα ισραηλινά στρατιωτικά συμφέροντα υπό προνομιακούς όρους ανεξαρτήτως ποιον θα βγάλουν οι αμερικανικές κάλπες…