ΑΘΗΝΑ
21:41
|
23.04.2024

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τρίπολη της Λιβύης, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, αρνήθηκε να πάρει θέση υπέρ ή κατά του τουρκο-λιβυκού μνημονείου ασφαλείας που παραβιάζει σαφή δικαιώματα της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τρίπολη της Λιβύης, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, αρνήθηκε να πάρει θέση υπέρ ή κατά του τουρκο-λιβυκού μνημονείου ασφαλείας που παραβιάζει σαφή δικαιώματα της ελληνικής, κυπριακής και αιγυπτιακής ΑΟΖ συνεχίζοντας το ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” μεταξύ συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Μιλώντας στην αραβική εφημερίδα Asharq al awsat ο Νόρλαντ αρκέστηκε να τονίσει ότι διμερείς θαλάσσιες διαφορές σε εγχώρια χωρικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου «είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου και διαπραγματεύσεων μεταξύ των ίδιων των ενδιαφερόμενων μερών». Και πρόσθεσε: “Αντιλαμβάνομαι πως η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας έκανε ό,τι έκανε για να επιβιώσει από την επίθεση του LNA”.

Στη συνέχεια διέψευσε ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να συνεννοηθούν με τη Ρωσία ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη. Διέψευσε επίσης πως οι ΗΠΑ έκαναν τα στραβά μάτια στις αερο-μεταφορές Σύρων μισθοφόρων τζιχαντιστών μέσω Τουρκίας, υπέρ των ισλαμιστών ενόπλων της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, για να περιοριστεί ο ρόλος των Ρώσων μισθοφόρων της εταιρίας Wagner που πολεμούν στο πλευρό του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Εκτίμησε ότι οι Λίβυοι αξιωματουχοι αμφοτέρων πλευρών έχουν κάνει πρόοδο στην κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης «γιατί κουράστηκαν από τον πόλεμο».

Εξήρε τον Λίβυο πρωθυπουργό για την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση στο τέλος Οκτωβρίου, καλώντας τον ωστόσο να αναβάλει για λίγο την υλοποίηση της απόφασης ώσπου να βρεθεί αντικαταστάτης του.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες, συχνές επισκέψεις και συναντήσεις με αξιωματούχους σε Αίγυπτο και Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη ανέφερε ότι ενθάρρυνε Κάιρο και Αγκυρα να “κάνουν άμεσες διαβουλεύσεις για να αποφύγουν παρεξηγήσεις και λανθασμένους υπολογισμούς” για τη Λιβύη.

Κληθείς να σχολιάσει τι εννοούν οι ΗΠΑ όταν ζητούν την «αποστρατιωτικοποίηση» των ανατολικών λιβυκών στρατηγικών πόλεων Σύρτη και Αλ Τζούφνα (που ελέγχονται από τον LNA) απάντησε λέγοντας ότι αναφέρονται στην έναρξη “κοινών” περιπολιών από «αστυνομικούς ή πολιτικό προσωπικό ασφαλείας» των αντιμαχόμενων πλευρών. Αποδοκίμασε την εκεί παραμονή Ρώσων μισθοφόρων της εταιρίας Wagner λέγοντας ότι η παρουσία τους «θα υπονομεύσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και του LNA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα