Τοξικά φύκια και όχι ανθρώπινος παράγοντας ή παρέμβαση ευθύνονται για τους μαζικούς θανάτους υδρόβιων ζώων και φυτών στα ανοιχτά των ακτών της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.
Τα ευρήματα των ρωσικών αρχών στις αρχές του μήνα προκάλεσαν ανησυχία για πιθανό περιστατικό περιβαλλοντικής ρύπανσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από αποκαρδιωτικές φωτογραφίες με νεκρά χταπόδια, φώκιες κι άλλων θαλάσσιων ζώων. Η διεθνής οργάνωση “Greenpeace” έκανε λόγο για “οικολογική καταστροφή” ενώ ντόπιοι σέρφερς ανέβασαν πυρετό και έκαναν εμετούς.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, Σβετλάνα Πετρένκο, ανακοίνωσε σήμερα ότι το ενδεχόμενο κάποιας πετρελαιοκηλίδας ή διαρροής πετρελαίου στην περιοχή έχει αποκλειστεί. Η Ρωσίδα αξιωματούχος, πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν διαπιστώθηκαν σημάδια ή συμπτώματα δηλητηρίασης στα άτομα που χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.
“Δεν βρέθηκαν βαρέα μέταλλα στα δείγματα νερού, εδάφους, άμμου και στα ζώα. Όλοι οι έλεγχοι μας επιβεβαιώνουν την εκδοχή της φυσικής ρύπανσης, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας άνθισης φυτοπλαγκτού”, τόνισε η Πετρένκο.
Οι πρώτες αναλύσεις είχαν εντοπίσει ποσότητες πετρελαίου, μολύβδου, φαινόλης και ιόντων φωσφόρου, αλλά η Πετρένκο σημείωσεότι οι ποσότητες των εν λόγω ουσιών δεν ανησυχητικές και εξάλλου υπάρχουν στην περιοχή από το 1970.
Ο υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρωσίας, Ντμίτρι Κομπίλκιν, δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι είναι πολύ σημαντικό να εξακριβωθεί γιατί είναι τόσο τοξικά τα εν λόγω φύκια. “Ψάχνουμε γιατί σημειώθηκε μια πτώση στα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό. Δεν έχουμε ακόμα μια απάντηση πάνω σε αυτό”, εξήγησε ο Κομπίλκιν.
Η Greenpeace υποστηρίζει ότι ομάδα της εντόπισε προ ημερών κηλίδες αγνώστου προελεύσεως στους κόλπους της χερσονήσου σε απόσταση 20-50 χιλιομέτρων νότια της παραλίας Χαλακτίρσκι, μια εκ των οποίων κινείται νοτίως της Χερσονήσου της Καμτσάτκα προς την περιοχή των “Ηφαιστείων της Καμτσάτσκα” που συγκαταλέγονται στα φυσικά τοπία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.