ΑΘΗΝΑ
10:39
|
04.05.2024

Πρόκειται για ανακάλυψη που συμβαίνει μόνο μια φορά στη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτό λένε οι ερευνητές που ανακάλυψαν ένα σπανιότατο πτηνό, το οποίο είναι μισό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόκειται για ανακάλυψη που συμβαίνει μόνο μια φορά στη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτό λένε οι ερευνητές που ανακάλυψαν ένα σπανιότατο πτηνό, το οποίο είναι μισό αρσενικό και μισό θηλυκό.  Συγκεκριμένα, στη μία πλευρά τα φτερά του είναι ροζ και μαύρα (τυπικό δείγμα αρσενικού) και από την άλλη πλευρά τα φτερά του είναι κίτρινα και λευκά (χαρακτηριστικό των θηλυκών).

Η τελευταία φορά που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κάρνεγκι είχε εντοπίσει ένα παρόμοιο πτηνό στην Προστατευόμενη Περιοχή του Powdermill ήταν πριν από 15 χρόνια. Είναι μόλις το πέμπτο πτηνό αυτού του είδους ανάμεσα στα 800.000 πουλιά που έχουν περάσει από την προστατευόμενη περιοχή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μάλλον πρόκειται για μια μια γενετική ανωμαλία γνωστή ως διμερής γυναικομορφισμός. Σε αντίθεση με τους ερμαφρόδιτους οργανισμούς, δηλαδή την συνύπαρξη αρσενικών και θηλυκών αναπαραγωγικών ιστών, οι γυναικόμορφοι εμφανίζουν αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά και στις δύο πλευρές του σώματός τους.

Λόγω της σπανιότητάς του οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς αυτός ο διμερής γυναικομορφισμός μπορεί να επηρεάζει τη ζωή του πτηνού. “Σίγουρα επηρεάζει το πώς ζευγαρώνει. Δεν γνωρίζουμε αν η θηλυκή του πλευρά περιλαμβάνει μια λειτουργική ωοθήκη. Εάν υπάρχει, τότε θα μπορούσε να προσελκύσει κάποιο αρσενικό για να αναπαραχθεί”, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN η επικεφαλής του προγράμματος στην Προστατευόμενη Περιοχή του Powdermill, Άνι Λίντσεϊ.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα