ΑΘΗΝΑ
13:01
|
26.04.2024

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, ανακοίνωσε ότι συνολικά 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαζικών και γενικευμένων διαδηλώσεων κατά της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, ανακοίνωσε ότι συνολικά 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαζικών και γενικευμένων διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας στην αφρικανική χώρα.

Στη νέα έκκλησή του για αποκλιμάκωση των ταραχών ο Μπουχάρι τόνισε ότι τα θύματα των διαδηλώσεων είναι πολίτες, αστυνομικοί και στρατιώτες. Μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Νιγηρίας προϊδέασε τον κόσμο για συνέχιση της σκληρής στάσης των δυνάμεων ασφαλείας έναντι των διαδηλωτών, εκτιμώντας πως η πρόσφατη απόφασή του για διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, SARS, που κατηγορήθηκαν για βασανισμούς, απαγωγές και δολοφονίες πολιτών, εξελήφθη ως “αδυναμία”.

Στις αρχές της εβδομάδας η Διεθνής Αμνηστία είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 56 νεκρούς από την έναρξη των διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας, σημειώνοντας ότι μόνο στο Λάγκος την περασμένη Τρίτη σκοτώθηκαν 12 διαδηλωτές.

Στο μεταξύ μία από τις οργανώσεις που είχε ηγετικό ρόλο στην κινητοποίηση των διαδηλώσεων στη Νιγηρία, η “Φεμινιστική Συμμαχία” απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να σεβαστεί την επιβαλλόμενη από το κράτος απαγόρευση κυκλοφορίας και να μείνει στα σπίτια του. Πράγματι στο Λάγκος, το επίκεντρο των διαμαρτυριών, οι δρόμοι είναι άδειοι, επικρατεί ηρεμία, αλλά και μια αίσθηση του φόβου.  



Ο Μουχαμάντου Μπουχάρι έκανε τον απολογισμό του σε μια συνάντηση με πρώην ηγέτες της χώρας. Διευκρίνισε ότι από τους 69 νεκρούς, οι 51 ήταν πολίτες, οι 11 αστυνομικοί και οι επτά στρατιώτες.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου με βασικό αίτημα τη διάλυση της διαβόητης αστυνομικής δύναμης SARS, η οποία κατηγορήθηκε για βασανισμούς πολιτών και αναίτια άσκηση βίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα