ΑΘΗΝΑ
23:28
|
26.04.2024
Ο οίκος επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ- και τη σταθερή προοπτική του, ενώ προέβλεψε ύφεση 9%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 9% φέτος λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για να ανακάμψει το 2021.

Ο S&P πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά “μαξιλάρια” που στηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τα οποία ενισχύθηκαν πρόσφατα από τη συμφωνία του Ιουλίου 2020 για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο οίκος επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ- και τη σταθερή προοπτική του.

Ο οίκος σημειώνει ότι η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2020 λόγω της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της αποδοχής τους ως ενεχύρων από την ΕΚΤ, καθώς και λόγω της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, βάσει της οποίας η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,3 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις.

Τέλος ο οίκος σημειώνει πως το αξιόχρεο της Ελλάδας περιορίζεται από το πολύ υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της καθώς και από τη δύσκολη νομισματική μετάδοση, δεδομένων των υψηλών μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

Πηγές: CNN Greece

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα