ΑΘΗΝΑ
04:32
|
19.04.2024

«Η Τουρκία κρατά την Ευρώπη από τον λαιμό» εκτιμά ο μόνιμος απεσταλμένος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Τουρκία κρατά την Ευρώπη από τον λαιμό» εκτιμά ο μόνιμος απεσταλμένος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Όταν ρωτήθηκε, για το αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είπε:  «Δεν αποκλείω τίποτε.  Η ΕΕ διστάζει να προχωρήσει σε πιο σκληρή πολιτική εναντίον της Τουρκίας, διότι η Τουρκία κρατά την Ευρπώπη από τον λαιμό με τα τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη πει αρκετές φορές ότι θα ανοίξει τις πόρτες και αυτή η ροή θα πάει προς την Ευρώπη. Είναι πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια η ΕΕ».

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει, ότι μπορεί η Ρωσία να αμβλύνει την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, είπε:  «Η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, πιέζεται πολύ δύσκολα. Ούτε η Αμερική ούτε η ΕΕ έχουν καταφέρει τίποτα. Βεβαίως συζητάμε με την Τουρκία και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, και με άλλες χώρες της περιοχής.  Ανησυχούμε για την όλη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στην Συρία και την Λιβύη. Η συνεργασία προχωράει αρκετά δύσκολα, όμως είναι συνεργασία εξ ανάγκης, που προσπαθούμε να στρέψουμε προς την βελτίωση στην Συρία και την Λιβύη. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία μας καλέσουν να μεσολαβήσουμε, μπορεί να το εξετάσουμε.  Όμως δεν το κάνουν. Αντίθετα η Ελλάδα δέχεται Αμερικάνικο πολεμικό πλοίο για μόνιμη στάθμευση στην Κρήτη και υπογράφει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.  Η Τουρκία, κάνει ότι κάνει και κανείς δεν στρέφεται προς την δική μας πλευρά για βοήθεια. Επιπλέον η Ελλάδα και η Κύπρος υποστηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις λεγόμενες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε αυτό».

Ο Τσιζόφ, ρωτήθηκε για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, για να πει: «Οι τελευταίες ενέργειες, φαίνεται να είναι εντός της γενικής γραμμής της Τουρκίας σήμερα, γι αυτό δεν μας αιφνιδιάζουν. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με κάποια ανησυχία βέβαια. Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν εύκολος συνέταιρος. Για όλους.  Για εμάς, για την Αμερική και την Ελλάδα και για την Ευρώπη όπου βλέπουμε μια έξαρση των δύο μέτρων και των δύο σταθμών. Βλέπετε τι γίνεται με τις λεγόμενες κυρώσεις που αποφασίζει η ΕΕ προς όλες τις κατευθύνσεις πλην όμως μιας.  Της Τουρκίας. Αποφασίζει εναντίον της Λευκορωσίας, της Ρωσίας, χωρίς καμμιά αιτιολογία. Βλέπουμε ότι η πολιτική της ΕΕ δεν είναι πολιτική αρχής σ αυτόν τον χώρο».

Σχολιάζοντας τις εκλογές στα κατεχόμενα, ο μόνιμος απεσταλμένος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, είπε:  «Φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει πρώτον ότι το κλειδί της λύσης παραμένει στην Άγκυρα, δεύτερον οι τελευταίες κινήσεις Άγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό με τις προσπάθεια ανοίγματος των Βαρωσίων οδηγούν την υπόθεση προς επικίνδυνη κατεύθυνση.  Είναι καθαρώς εναντίον των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα