ΑΘΗΝΑ
14:26
|
20.04.2024
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μια ημέρα μετά τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μια ημέρα μετά τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, που προσπάθησαν να τερματίσουν τις θανατηφόρες μάχες στον ορεινό θύλακα, που αποτελεί “μήλον της έριδος” για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε μάχες εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για βομβαρδισμό κτιρίων στο Στεπανακέρτ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, γεγονός που αρνείται το Μπακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε χθες Παρακσευή ξεχωριστά με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας την Παρασκευή σε μια νέα προσπάθεια να τερματιστεί σχεδόν ένας μήνας αιματοχυσίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμά ότι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε χιλιάδων ανθρώπων.

Λίγο πριν από τις συνομιλίες της Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι ελπίζει ότι η Μόσχα και η Άγκυρα θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την επίλυση της σύγκρουσης.

Οι διαφορές σχετικά με τη σύγκρουση έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, με τον Πομπέο να κατηγορεί την Τουρκία ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση οπλίζοντας την πλευρά των Αζέρων. Η Άγκυρα αρνείται ότι πυροδότησε τη σύγκρουση.

Η κατάρρευση δύο πρωτοβουλιών για εκεχειρία που έγιναν με μεσολάβηση της Ρωσίας είχε ήδη μειώσει την προοπτική ενός γρήγορου τερματισμού των συγκρούσεων που ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι αζερικές δυνάμεις λένε ότι έχουν σημειώσει εδαφικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους ελέγχου στα σύνορα με το Ιράν, το οποίο αρνείται η Αρμενία. Η εθνοτικά αρμενική κυβέρνηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (που έχει αυτοανακηρυχθεί σε Δημοκρατία του Αρτσάχ) αναφέρει ότι οι δυνάμεις, που συνεπικουρούνται από τον αρμενικό στρατό, απέκρουσαν τις επιθέσεις.

Ο Πομπέο δήλωσε πριν από τις συνομιλίες της Παρασκευής ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί το “ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός”.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιανάν διευκρίνισε ότι δεν διαβλέπει διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης σε αυτό το στάδιο και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ περιέγραψε τις πιθανότητες ειρηνευτικής διευθέτησης ως “εξαιρετικά απομακρυσμένες”.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα