ΑΘΗΝΑ
18:37
|
24.04.2024
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι του Γ. Καζίνσκι, αρχηγού του υπερσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην Πολωνία την Παρασκευή κατά παράβαση των αυστηρών -ελέω κορονοϊού- περιορισμών, μετά και την απόφαση της Πέμπτης από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που επιβάλλει σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στην κυρίως Ρωμαιοκαθολική χώρα.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι οι αμβλώσεις λόγω εμβρυϊκών ελαττωμάτων ήταν αντισυνταγματικές, τερματίζοντας τον πιο συνηθισμένο από τους λίγους νομικά βάσιμους λόγους για την άμβλωση και απομακρύνοντας την Πολωνία περισσότερο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Αυτό είναι πόλεμος» και «1,5 μέτρο μακριά από τη μήτρα μου» και παίζοντας το ιταλικό αντιστασιακό τραγούδι “Bella Ciao” και το “Run the World (Girls)” της Μπιγιονσέ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, του αρχηγού του εθνικιστικού και υπερσυντηρητικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), σε μια εύπορη γειτονιά της Βαρσοβίας. Ο Καζίνσκι και το κόμμα του θεωρούνται υπέρμαχοι του περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η αστυνομία απέτρεψε τους διαμαρτυρόμενους να προσεγγίσουν την πρωθυπουργική κατοικία, καλώντας τους διαδηλωτές να διαλυθούν και να σεβαστούν τους περιορισμούς ως προς τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Χιλιάδες επίσης διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία του Πόζναν, του Γκτάνσκ και της Κρακοβίας, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην δικαστική απόφαση.

To Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας τα τελευταία χρόνια θεωρείται πως ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, με την ανεξαρτησία του θεσμού να αμφισβητείται έντονα.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα