ΑΘΗΝΑ
12:10
|
25.04.2024
Ο ακροδεξιός πολιτικός, Λ. Λόπεζ, εγκατέλειψε την κατοικία του Ισπανού πρέσβη στο Καράκας για να φύγει από τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακροδεξιός πολιτικός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλδο Λόπεζ, εγκατέλειψε την κατοικία του Ισπανού πρέσβη στο Καράκας το Σάββατο για να φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός του, Λαϊκή Βούληση.

Αν και το κόμμα του δεν διευκρίνησε πώς έφυγε από τη Βενεζουέλα, δύο άτομα που φέρεται να γνώριζαν λεπτομέρειες για την έξοδο του δήλωσαν ότι μετανάστευσε μέσω της Κολομβίας. Μια πηγή της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι η άφιξή του στην Ισπανία, όπου ζει η σύζυγός του, ήταν “επικείμενη”.

Ο Λόπεζ φυλακίστηκε το 2014 μετά από βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο με τις κατηγορίες του εμπρησμού και της συνωμοσίας κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Απελευθερώθηκε προσωρινά το 2017 για να τεθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Θεωρείται μέντορας και καθοδηγητής του αυτοανακηρυγμένου προέδρου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό. Στην απόπειρα του Γκουαϊδό να το 2019 να ξεκινήσει στρατιωτικό πραξικόπημα έναντι της κυβέρνησης Μαδούρο, ο Λόπεζ εμφανίστηκε στο πλάι του, για να ζητήσει καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία μόλις έγινε ξεκάθαρο πως μια πολύ μικρή μερίδα του στρατεύματος στήριζε τους πραξικοπηματίες.

Η γυναίκα του Λόπες, Λίλιαν Τιντόρι, που τον ακολούθησε στην πρεσβεία με την κόρη τους, έφυγε από τη Βενεζουέλα τον Μάϊο με κατεύθυνση την Ισπανία.

Η σχέση του Λόπεζ με τους Ισπανούς οικοδεσπότες του υπήρξε προβληματική. Αφού παραχώρησε στον Λόπεζ πρόσβαση στην πρεσβευτική κατοικία, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ισπανία δεν θα επιτρέψει στην πρεσβεία της στο Καράκας να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο αντιπολίτευσης και θα περιορίσει την πολιτική δραστηριότητα του.

Το Σάββατο, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο Twitter ότι η απόφαση του Λόπεζ να φύγει ήταν “εκούσια και προσωπική”.

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα