ΑΘΗΝΑ
02:51
|
25.04.2024
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 60% με 75% των ψηφοφόρων εγκρίνει την κατάρτιση νέου Συντάγματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Χιλιανοί καλούνται να ψηφίσουν σήμερα σε δημοψήφισμα, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα ενός άνευ προηγουμένου κοινωνικού κινήματος που αμφισβητεί το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας, το οποίο κατηγορείται ότι ωφελεί μόνο τους πιο πλούσιους.

Οι 14 εκατομμύρια ψηφοφόροι που καλούνται σήμερα στις κάλπες θα πρέπει να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: “Επιθυμείτε ένα νέο Σύνταγμα;” και “Ποιο όργανο θα πρέπει να συντάξει το νέο Σύνταγμα”.

Στο δεύτερο ερώτημα θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μιας “Μικτής συνταγματικής συνέλευσης”, η οποία θα αποτελείται από εκλεγμένους πολίτες και κοινοβουλευτικούς, και μια “Συνταγματικής Συνέλευσης”, η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από πολίτες.

Για τους υποστηρικτές του “Apruebo” (Εγκρίνω), που πολιτικά στηρίζεται από δυνάμεις του Κέντρου και της Αριστεράς, ένα νέο Σύνταγμα θα άρει τα βασικά εμπόδια για βαθιές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σε μια από τις πιο κοινωνικά άνισες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι υποστηρικτές του “Rechazo” (Απορρίπτω) εκτιμούν ότι είναι εφικτό να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ήδη υφιστάμενο Σύνταγμα, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει εγγυηθεί τη σταθερότητα στη Χιλή τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 60% με 75% των ψηφοφόρων εγκρίνει την κατάρτιση νέου Συντάγματος, όμως η πανδημία δημιουργεί κάποια ερωτήματα για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

Το υφιστάμενο Σύνταγμα καταρτίστηκε το 1980 με στόχο να μπορέσουν να διατηρηθούν στην εξουσία τα συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας της Χιλής, ακόμη και μετά το τέλος της δικτατορίας. Αρχικά το δημοψήφισμα είχε προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου, όμως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναβλήθηκε για τις 25 Οκτωβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα