ΑΘΗΝΑ
19:36
|
25.04.2024
Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Vesna κάνει λόγο για πάνω 100 συλληφθέντες σε όλη τη χώρα.
August 9, 2020 - Minsk, Belarus: Belarusian presidential election. Day 3. Protest rally against the results of the presidential elections in Belarus. Protesters are seen during the rally. (Alexander Miridonov/Kommersant/Polaris) (Newscom TagID: polspphotos707675.jpg) [Photo via Newscom]
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Λευκορωσίας χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά των διαδηλωτών σήμερα το απόγευμα, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς το Παλάτι της Ανεξαρτησίας στην πρωτεύουσα Μινσκ ζητώντας από τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραιτηθεί.

Η αστυνομική δράση ήρθε λίγες ώρες πριν από τη λήξη ενός τελεσιγράφου που έθεσε η αντιπολίτευση, σύμφωνα με το οποίο ο Λουκασένκο πρέπει να παραιτηθεί έως τα μεσάνυχτα ή να έλθει αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο εθνικής απεργίας.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Vesna κάνει λόγο για πάνω 100 συλληφθέντες στις πόλεις Μινσκ, Χρόντνα και Μπρεστ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Κυριακής .

Δώδεκα σταθμοί του μετρό έκλεισαν, ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις περιπολούσαν τους δρόμους και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας διακόπηκαν στο Μινσκ. Δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν πριν από τη διαμαρτυρία, ανέφερε τοπική ένωση δημοσιογράφων σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η αντιπαράθεση του προέδρου Λουκασένκο, των υποστηρικτών του και των πιστών στον ίδιο δυνάμεων ασφαλείας από τη μία πλευρά και της υποστηριζόμενης από την ΕΕ και πλήθος ηγεσιών ξένων χωρών αντιπολίτευσης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τους τελευταίους μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν κυρώσεις το πρηγούμενο διάστημα εναντίον μιας σειράς ανώτερων αξιωματούχων στη Λευκορωσία που κατηγορούνται για εκλογική νοθεία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τις προεδρικές εκλογές.

Από την μεριά του ο Λευκορώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και προσπαθούν να υποκινήσουν μια βίαιη εξέγερση εναντίον του.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το Σάββατο, ο Λουκασένκο φέρεται να δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν έτοιμες να ανταποκριθούν από κοινού σε εξωτερικές απειλές, ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Πηγές: TASS, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα