ΑΘΗΝΑ
07:06
|
08.05.2024
Με 158 ''όχι'' έναντι 133 ''ναι'' καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με 158 ”όχι” έναντι 133 ”ναι” καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Συνολικά, 291 βουλευτές ήταν παρόντες στη συζήτηση και την ψηφοφορία, μετά την αποχώρηση του ΜέΡΑ 25.

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους

Σε υψηλούς τόνους ήταν η συζήτηση που προηγήθηκε της πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ειδικά όταν στο βήμα ανέβηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ”πυρά” κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι τα κομματικά αδιέξοδά του και η εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχεται τον οδήγησαν να κάνει δύο λάθη μαζί, χρησιμοποιώντας το πιο ισχυρό όπλο -την πρόταση μομφής- στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόταση μομφής ανακοινώθηκε την ώρα που εκδίδονταν νέες τουρκικές Navtex, η τελική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή και παράλληλα ανακοινώνονταν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

”Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο της πρότασης μομφής;”, αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης για να απαντήσει: ”Γιατί τρέμετε να ζητήσετε εκλογές, επειδή γνωρίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από ό,τι όταν εξελέγη. Γιατί δίνει μάχες σε πολλά μέτωπα και τις κερδίζει.”

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα προστασίας της α’ κατοικίας για να τονίσει ότι ”εσείς καταργήσατε την προστασία της α’ κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019” και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του επιχείρησε με το πρόγραμμα Γέφυρα να δώσει λύση.

Ανταπάντησε, δε, στις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα: ”Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εσείς δημιουργήσατε το ιδιωτικό χρέος”. Παράλληλα υποστήριξε πως με το νομοθέτημα της κυβέρνησης δίνεται δυνατότητα διαγραφής χρεών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που αφορούν διαγραφές χρεών εφοπλιστών από τράπεζες, και είπε ότι αυτές “έγιναν το 2016 το 2017 και το 2018. Είστε υποκριτής και ψεύδεστε.Τότε έγιναν και ήταν το πόρισμα Στουρνάρα που ανέδειξε αυτές τις πρακτικές” είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα. Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι τον Δεκεμβριο του 2014 οι μετοχές τους άξιζαν 11,62 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 μόλις 1,42 δισ.

“Καταστρέψατε τις τράπεζες με τις πολιτικές σας και την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση. Να είστε πιο προσεκτικός όταν αναφέρεστε στις τράπεζες” είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στον τουρισμό λέγοντας:¨Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια, δεν έχουμε επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα ήταν που έφερε έξαρση στα κρούσματα. Καταφέραμε να μειώσουμε όσο ήταν εφικτό το βαθμό της ζημιάς και να χτίσουμε αξιοπιστία και να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας”.

Αναφερόμενος στην πανδημία και την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση, απαντώντας στην κ.Γεννηματά, ο κ.Μητσοτάκης παρέθεσε διαγράμματα που αποτυπώνουν την εικόνα των κρουσμάτων όπου η Ελλάδα μαζί με σκανδιναβικές χώρες “ήταν οι καλύτερες αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην ΕΕ”. Τέλος η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ’ όλες τις άλλες, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόσθεσε καμία κλίνη, η κυβέρνηση παρέλαβε 547 κλίνες. Μας παραδώσατε σύστημα υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών στην Ευρώπη”, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευσή της για αριθμό κλινών ΜΕΘ στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του τονίζοντας ότι είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 μίλια. Ισχυρίστηκε πως πρώτη η ΝΔ άσκησε το δικαίωμα της επέκτασης στο Ιόνιο και τόνισε επίσης ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις, και έδωσε έμφαση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Τσίπρα για πατριωτισμό της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην εθνική αντίσταση συμμετείχαν όλοι και όχι μόνο η Αριστερά.

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε τον νόμο μόλις γίνουμε κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του απατώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το χρόνο κατάθεση της πρότασης μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα. Έκανε λόγο για προσπάθεια το πτωχευτικό νομοσχέδιο να περάσει ”στα ψηλά” εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας και κορονοϊού.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά, με έμφαση στο Oruc Reis, ζητώντας από την κυβέρνηση ”να εγκαταλείψει την αδράνεια και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας για 12 μίλια στη Κρήτη, και ανάλογα με τις εξελίξεις, νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου”.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεσης εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δήλωσή του ότι τα 12 μίλια είναι εθνικισμός. Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να αδειάσει τον υπουργό του ενώ χαρακτήρισε παραμύθια τα περί κατάργησης του νόμου Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. ”Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας”, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεννηματά: Χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας

 πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενη στον νέο πτωχευτικό κώδικα εγκάλεσε, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: ”Μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 25 χιλιάδες πλειστηριασμούς ανοίγοντας το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη”.

Η κ. Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με τον πτωχευτικό κώδικα οδηγεί σε μαζικούς πλειστηριασμούς και αφήνει τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες, ενώ έκανε λόγο ”για νομοσχέδιο που έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds”.

«”Η μομφή του ΚΙΝΑΛ είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά” προσέθεσε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως τον ”καλύτερο χορηγό της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη”. Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής.

ΚΚΕ: Συνένοχοι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων.

Στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε το έγκλημα και η ΝΔ το ολοκλήρωσε με τον πτωχευτικό κώδικα που θέλει να το περάσει ως δεύτερη ευκαιρία.

Αναφερόμενος στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για συμβιβασμό, ενώ σε ότι αφορά στην κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, χαρακτήρισε καιροσκοπική την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποχώρησε το ΜέΡΑ 25

Νωρίτερα, αποχώρησε το ΜέΡΑ 25 από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας συνέργεια κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταψήφιση από Ελληνική Λύση

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής. Έκανε λόγο για  ”εικόνα παρωδίας του ελληνικού Κοινοβουλίου” ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα funds, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ”έγκλημα” να απομακρύνει τη χώρα από τον ρωσικό παράγοντα. Τέλος χαρακτήρισε λάθος ότι η Ελλάδα δεν ανακήρυξε ΑΟΖ με την Κύπρο και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για στάση κατευνασμού.

Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN Greece

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα