ΑΘΗΝΑ
23:07
|
24.04.2024
Υπό κατάρρευση βρίσκεται η συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν που συμφωνήθηκε λίγες μόλις ώρες νωρίτερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό κατάρρευση βρίσκεται ακόμη μια συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν που συμφωνήθηκε λίγες μόλις ώρες νωρίτερα στην Ουάσινγκτον με τη μεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την τρίτη συμφωνία εκεχειρίας κατόπιν συνομιλιών που έλαβαν χώρα χθες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και των ομολόγων του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος του Αζερίου Ίλχαμ Αλίγιεφ δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του ότι είναι πρόθυμος να επιλύσει τη σύγκρουση “με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα” αφού αμφότερες οι πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι έσπασαν μια εκεχειρία.

Μιλώντας ζωντανά στο Facebook αργότερα τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. “Ο Αρμένιος λαός είναι έτοιμος για αμοιβαίες παραχωρήσεις, ακόμη και οδυνηρές, αλλά όχι για τη συνθηκολόγηση του Καραμπάχ”, είπε.

Στην σύγκρουση που ξέσπασε στα τέλη Σεπτέμβρη για τον ορεινό θύλακα εντός του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται σε συντριπτική πλειοψηφία από Αρμένιους και έχει αυτοανακηρυχθεί από τις αυτονομιστικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή σε Δημοκρατία του Αρτσάχ υπολογίζεται ότι ενενήντα χιλιάδες πολίτες έχουν εκτοπιστεί σε περιοχές εντός του Καραμπάχ ή στην Αρμενία, ενώ ο ακριβής αριθμός των νεκρών -που σίγουρα ξεπερνούν τους χίλιους- είναι αδιευκρίνιστος.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα