ΑΘΗΝΑ
20:42
|
26.04.2024
Συνεχίζοντας τις επιθέσεις ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μακρόν "πραγματικό φασίστα", έναν "ναζί με την πραγματική έννοια".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζει να εκτοξεύει πυρά κατά της Γαλλίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας το τεταμένο κλίμα των γαλλοτουρκικών σχέσεων και ιδιαίτερα κατά του Εμανουέλ Μακρόν καθώς πριν λίγο κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Mawlid an-Nabi (γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ) στην Άγκυρα.

“Σταματήστε να αγοράζετε γαλλικά προϊόντα” τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος αφού καταφέρθηκε για άλλη μια φορά κατά του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ξεκάθαρα ότι εκείνος ευθύνεται για επιθέσεις σε μουσουλμάνους και επαναλαμβάνοντας ότι έχει ανάγκη από ψυχίατρο.

Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε ‘μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες’, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

“Μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του ηγέτη της Γαλλίας, ο οποίος είχε ανάγκη ψυχιατρικού ελέγχου” είπε ο Ερντογάν.

“Σήμερα που μιλάμε η ανομία εναντίον μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη σε πολλά δυτικά κράτη που δεν τηρούν τη Δημοκρατία για όλους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει πολιτική που προωθείται σε επίπεδο αρχηγού κράτους” συνέχισε παραληρηματικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μακρόν “πραγματικό φασίστα”, έναν “ναζί με την πραγματική έννοια”.

“Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις… πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας…”, κατέληξε ο Ερντογάν επιλέγοντας τον φανατικό και εμπρηστικό λόγο για ακόμη μία φορά.

“Πιστεύω ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν μεγάλη ευθύνη στην αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει την ισλαμοφοβία”, είπε. “Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να καλέσουν τον Μακρόν, ο οποίος οδηγεί το αντι-μουσουλμανικό μίσος στην ήπειρο, να σταματήσει τις πολιτικές του”, συνέχισε.

Μια εκστρατεία λυντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων”, υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν.

Ρωτάει και τη Μέρκελ

Παράλληλα, απευθύνθηκε ονομαστικά στην Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία επί γερμανικής προεδρίας ακολουθεί πολιτική κατευνασμού του Τ. Ερντογάν, αναφέροντας: “Ρωτάω την Μέρκελ από εδώ: έχετε θρησκευτική ελευθερία; Τότε πώς είναι δυνατόν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί να επιτίθενται σε τζαμί  στη διάρκεια της πρωϊνής προσευχής; Εχετε ακούσει κάτι παρόμοιο να γίνεται στην Τουρκία;

Εμείς έχουμε απόλυτη θρησκευτική ελευθερία, αυτοί όχι. Ως πρόεδρος μιας χώρας της οποίας 6 εκατομμύρια πολίτες ζουν στην Ευρώπη, το βρίσκω χρήσιμο να προειδοποιήσω τους συνομιλητές μας ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα εάν κάνουν τους μουσουλμάνους εχθρούς τους.Οι ηγέτες της ηθικής στην Ευρώπη πρέπει να γκρεμίσουν τα τείχη του φόβου και να αρχίσουν τον διάλογο. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να βάλουν τέλος στην εκστρατεία μίσους του Γάλλου προέδρου Μακρόν”.

Τα βάζει και με τις ΗΠΑ

Χθες έστρεψε τα βέλη του και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την παρέμβαση της Ουάσινγκτον στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και την αντίθεσή τους στην ενεργοποίηση των ρωσικών S-400.

“Με ποιον νομίζετε ότι έχετε να κάνετε” διεμήνυσε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνοντάς τις να επιβάλλουν άμεσα ό,τι κυρώσεις σχεδιάζουν.

Οι σύμμαχοι στο μποϊκοτάζ

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές σε αραβικές χώρες που τάσσονται υπέρ του μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ως αντίδραση στις δηλώσεις Μακρόν και στην απόφαση του να προβάλλονται σε κυβερνητικά κτήρια σκίτσα του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Όπως γραφεί το γαλλικό πρακτορείο (AFP), το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε το Σάββατο τη συνεχιζόμενη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ “υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης” αλλά και της “παραπλανητικής απόπειρας να συνδεθεί το Ισλάμ με τρομοκράτες”.

Το αντιπολιτευτικό κόμμα Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης ζήτησε από το Γάλλο πρόεδρο να ζητήσει συγγνώμη για τα σχόλιά του και από τους πολίτες της χώρας να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

Αντίστοιχα μποϊκοτάζ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο Κουβέιτ και το Κατάρ.

Το γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει πως δεκάδες καταστήματα στο Κουβέιτ έχουν ήδη αρχίσει να βγάζουν γαλλικά προϊόντα από τα ράφια τους, αναρτώντας και σχετικές φωτογραφίες σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, ένας ανταποκριτής του πρακτορείου στη Ντόχα είδε εργαζόμενους να αφαιρούν από τα ράφια σούπερ μάρκετ Al Meera γαλλικές μαρμελάδες και άλλα τρόφιμα.

Το σούπερ μάρκετ Al Meera αλλά και το Souq Al Baladi ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα αφαιρέσουν όλα τα γαλλικά προϊόντα από τα καταστήματά τους μέχρι νεωτέρας.

“Τα σχόλια των πελατών μας υπήρξαν οδηγός για αυτή την ενέργεια” τονίζουν οι ανακοινώσεις των σούπερ μάρκετ.

Η Γαλλία κάλεσε την Κυριακή τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να “σταματήσουν” να καλούν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και για διαδηλώσεις, ένα κάλεσμα που προέρχεται από μια “ακραία μειοψηφία”, ζητώντας τους επίσης να “εγγυηθούν την ασφάλεια” των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους.

“Το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ είναι χωρίς κανένα αντικείμενο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, τις οποίες ενορχηστρώνει μια ακραία μειοψηφία”, αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ιμράν Χαν κατηγορεί τον Μακρόν ότι “επιτέθηκε στο Ισλάμ”

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κάλεσε το Facebook να απαγορεύσει το ισλαμοφοβικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του, προειδοποιώντας για μια αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων, μερικές ώρες αφότου κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι “επιτέθηκε στο Ισλάμ”.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρεσβευτή στην Ισλαμαμπάντ, καθώς επεκτείνεται η οργή για τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανοικτή επιστολή που ανήρτησε χθες, Κυριακή, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Χαν ανέφερε πως “η αυξανόμενη ισλαμοφοβία” ενθαρρύνει τον εξτρεμισμό και τη βία σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μέσα από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

“Θα σας ζητούσα να θέσετε μια απαγόρευση για την ισλαμοφοβία και το μίσος εναντίον του Ισλάμ για το Facebook όπως αυτήν την οποία έχετε θέσει για το Ολοκαύτωμα”, ανέφερε ο Πακιστανός πρωθυπουργός.

Αυτόν τον μήνα, το Facebook ανέφερε ότι επικαιροποιεί την πολιτική του για τις ομιλίες μίσους απαγορεύοντας περιεχόμενο που αρνείται ή διαστρεβλώνει το Ολοκαύτωμα.

“Δεν μπορεί κάποιος να στέλνει ένα μήνυμα και ενώ τα μηνύματα μίσους εναντίον ορισμένων δεν γίνονται δεκτά, αυτά εναντίον κάποιων άλλων να γίνονται δεκτά”, ανέφερε ο Χαν και προσέθεσε πως αυτή η στάση “αντανακλά προκατάληψη και μεροληψία που θα ενθαρρύνουν περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση”.

Απαντώντας, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Reuters πως η εταιρία αντιτίθεται σε όλες τις μορφές μίσους και πως δεν επιτρέπει επιθέσεις στη βάση της φυλής, της εθνότητας, της εθνικής προέλευσης ή της θρησκείας.

“Θα απομακρύνουμε μια τέτοια ομιλία μίσους μόλις λάβουμε γνώση για αυτήν”, ανέφερε σε μια δήλωση η εκπρόσωπος προσθέτοντας πως το Facebook έχει “περισσότερη δουλειά να κάνει”.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση διαφάνειας του Facebook που καλύπτει έξι μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2019, από το Πακιστάν προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων περικοπής περιεχομένου μετά τη Ρωσία.

Πηγή με άμεση γνώση του θέματος στο Facebook δήλωσε στο Reuters πως τα περισσότερα αιτήματα για απομάκρυνση περιεχομένου σχετικού με το Ισλάμ, προέρχονται από το Πακιστάν, που ξεπερνά άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Το Facebook συνήθως συμμορφώνεται, καθώς, αν δεν το έκανε, θα παραβίαζε τους πακιστανικούς νόμους, δήλωσε η πηγή και προσέθεσε πως οι αρχές συχνά στέλνουν δεκάδες λινκ κάθε φορά και ζητούν να απομακρυνθούν.

Στην επιστολή του ο Χαν αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γαλλία, όπου, όπως είπε, το Ισλάμ συνδέεται με την τρομοκρατία.

Ο Χαν ανέφερε πως ο Μακρόν “επιτέθηκε στο Ισλάμ” ενθαρρύνοντας την προβολή σκίτσων που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο Γάλλος πρεσβευτής στο Ισλαμαμπάντ κλήθηκε στο ΥΠΕΞ προκειμένου να του επιδοθεί διπλωματική διαμαρτυρία για τα “ανεύθυνα σχόλια” του Μακρόν.

Η επιστολή του Χαν προς το Facebook και τα σχόλιά του για τον Μακρόν σημειώνονται σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζει πίεση από έναν νέο συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την απομάκρυνσή του.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Πακιστάν τον περασμένο μήνα όταν τα σκίτσα αναδημοσιεύθηκαν από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Η κυβέρνηση του Χαν έχει υποβάλει έναν αριθμό εφαρμογών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε εξονυχιστικό έλεγχο και απαγόρευσε ορισμένα για περιεχόμενο το οποίο οι αρχές είχαν χαρακτηρίσει άσεμνο ή ανήθικο.

Ακόμη σκέφτεται για το τι θα κάνει η Ευρώπη

Η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

“Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν” ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι “η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη”.

“Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις”, τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα