ΑΘΗΝΑ
01:36
|
27.07.2024

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσία του Έλληνα ομολόγου του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσία του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια.

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε, κατά δήλωσή του, τον Ρώσο υπουργό για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή στηλιτεύοντας την “καταπάτηση της διεθνούς νομιμότητας” από την Άγκυρα.

Εξέφρασε “ανησυχία” για την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να περιβάλλει την επιθετική της δράση “με θρησκευτικό μανδύα” διακυβεύοντας την “αρμονική συνύπαρξη των θρησκειών”.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου τονίζοντας ότι το απέδειξε “έμπρακτα” υπογράφοντας συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως έχει υποβάλλει επίσημα αίτημα να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας: «Η Ελλάδα -το έχουμε ξανασυζητήσει- προφανώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει, όμως, κύριε Υπουργέ, να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Ρωσία. Καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά. Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία».

Τι απάντησε ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε πως χρειάζεται “αποκλιμάκωση” της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις “το συντομότερο δυνατόν”, προσφέροντας τη βοήθεια της χώρας του για την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών.

Άφησε αιχμές κατά ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων.

Εκτίμησε επίσης ότι είναι επικίνδυνες «οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια», επισημαίνοντας: «Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι με αφορμή την πραγματοποίηση της αυριανής τριμερούς συνόδου στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα