ΑΘΗΝΑ
00:13
|
24.04.2024

Το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Μάγιερ στην Ιερουσαλήμ αναγκάστηκε να αποσύρει αρχικό σχέδιο εκποίησης και πλειστηριασμού ισλαμικών αρχαιοτήτων και σπάνιων έργων τέχνης  μετά την δημόσια κατακραυγή […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Μάγιερ στην Ιερουσαλήμ αναγκάστηκε να αποσύρει αρχικό σχέδιο εκποίησης και πλειστηριασμού ισλαμικών αρχαιοτήτων και σπάνιων έργων τέχνης  μετά την δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η είδηση.

Εκπρόσωπος του μουσείου επικαλέστηκε σήμερα το απόγευμα τον «θετικό διάλογο» που είχε με το ισραηλινό υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από παρέμβαση του προέδρου της χώρας, Ρεουβέν Ριβλίν.

Παρόλα αυτά, το ίδρυμα Στερν, που είναι από τους βασικούς χρηματοδότες του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης Ιερουσαλήμ, επέμεινε πως η σχεδιαζόμενη εκποίηση των πιθανώς κλεμμένων έργων τέχνης είναι «καθόλα νόμιμη» επειδή πρόκειται για… «ιδιωτική συλλογή της οποίας η πώληση επιτρέπεται κατά το νόμο».

Αρχικά σχεδιαζόταν η δημοπρασία 190 έργων ισλαμικής τέχνης του 12ου και του 15ου αιώνα μ.Χ. αύριο, Τρίτη, από τον οίκο πλειστηριασμών του Λονδίνου Sotheby’s και η εκποίηση άλλων 60 αρχαίων ρολογιών ως το τέλος της βδομάδας έναντι αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των φορέων και των οργανισμών προστασίας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που αντέδρασαν ήταν και η πρόεδρος της Ισραηλινής Ένωσης Μουσείων, Νάβα Κέσλερ που χαρακτήρισε «τουλάχιστον ανήθικο και ανήκουστο» γεγονός ένα μουσείο να πουλά εκθέματά του σε ιδιώτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα