ΑΘΗΝΑ
19:27
|
24.04.2024

Η Αφρικανική Ένωση αναλαμβάνει από αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας με […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αφρικανική Ένωση αναλαμβάνει από αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας με στόχο την εξεύρεση πολυπόθητης συμφωνίας που θα καταστήσει ομαλή την λειτουργία του υπό κατασκευή “Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης” και την ισορροπημένη διαχείριση των νερών του Νείλου.

Αφορμή για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης έδωσε η αποκάλυψη που έκανε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περί πιθανής αεροπορικής, πυραυλικής επιδρομής της Αιγύπτου στο τεράστιο αιθιοπικό φράγμα γιατί η ανυπαρξία συμφωνίας θα καταστήσει αδύνατη την επιβίωση της Αιγύπτου.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης στην Αιθιοπία που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως επιχειρούν να προκαλέσουν “πόλεμο”. Κάλεσε μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αμερικανό πρέσβη Μάικλ Ρέινορ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις ακόλουθες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ: “Είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, γιατί η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να ζήσει με αυτό τον τρόπο…Θα καταλήξουν να ανατινάξουν το φράγμα”.

Η Αίγυπτος εξαρτά την ύδρευσή της κατά 97% από τα νερά του ποταμού Νείλου και αντιμετωπίζει το αιθιοπικό φράγμα ως απειλή για την εθνική οικονομία και την επιβίωσή της.

Η Αιθιοπία (που είναι στενός σύμμαχος της Κίνας) εντείνει τις ενέργειες για ολοκλήρωση του φράγματος επιδιώκοντας να αυξήσει την ηλεκτροδότηση της χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας της με στόχο να γίνει μία από τις υπολογίσιμες (οικονομικά και ενεργειακά) δυνάμεις της ευρύτερης ανατολικής Αφρικής.

Οι δυσκολίες στην εξεύρεση συμφωνίας που να είναι κοινά αποδεκτή από τις τρεις χώρες εξηγούνται, μεταξύ άλλων, και από την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα