ΑΘΗΝΑ
00:31
|
19.04.2024
Από τις χειρότερες χρονιές για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία αναδεικνύεται το 2020!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τις χειρότερες χρονιές για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία αναδεικνύεται το 2020! Λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε δεκάδες χώρες οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 70% μέσα στο πρώτο οκτάμηνο τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό προκαλώντας απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Όπως εξήγησε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) η φετινή καλοκαιρινή περίοδος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ήταν καταστροφική καθώς:

_Τον Ιούλιο οι τουρίστες στο βόρειο ημισφαίριο μειώθηκαν κατά 81% σε σχέση με πέρσι

_Τον Αύγουστο κατά 79% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτό στη «γλώσσα του χρήματος» σημαίνει απώλεια εσόδων ύψους περίπου 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα. «Δηλαδή οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009» όπως διαπιστώνει σε σχετική ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία επλήγη πρώτη από την πανδημία, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-79%) και ακολουθούν η Αφρική και η Μέση Ανατολή (-69%), η Ευρώπη (-68%) και η αμερικανική ήπειρος (-65%).

Η πτώση των καλοκαιρινών αφίξεων στην Ευρώπη ήταν ελαφρώς λιγότερη σε σχέση με άλλες περιοχές (-72% τον Ιούλιο και -69% τον Αύγουστο), αλλά «αυτή η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας, διότι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επέστρεψαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Για όλο το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 70% των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδο έτους και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021.  Ένα 20% των ερωτηθέντων ειδικών στο χώρο του τουρισμού δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν το 2022.

Αναζητώντας τις αιτίες για τις δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, αξιωματούχοι του UNWTO εκτιμούν μεταξύ άλλων πως μπορούν να αναζητηθούν στην ολιγωρία των αρμόδιων αρχών να πάρουν μέτρα ελέγχου της πανδημίας, στην έλλειψη συντονισμένης απάντησης μεταξύ διαφορετικών χωρών για την εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων και στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.

Το 2019, ο παγκόσμιος τουρισμός είχε γνωρίσει αύξηση κατά 4% των αφίξεων.

Πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ήταν η Γαλλία και ακολουθούσαν η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα