ΑΘΗΝΑ
05:49
|
20.04.2024

Στη Μέση Ανατολή επικεντρώνεται εκ νέου το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής πετρελαίου Chevron (Σεβρόν). Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Michael Wirth μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Μέση Ανατολή επικεντρώνεται εκ νέου το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής πετρελαίου Chevron (Σεβρόν).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Michael Wirth μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ανακοίνωσε πως το ενδιαφέρον των επόμενων επενδυτικών σχεδίων της εταιρίας μετατοπίζεται στα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής αντί του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου που είχε απορροφήσει τα τελευταία 10 με 15 χρόνια τη μερίδα του λέοντος επενδύσεων της πολυεθνικής.

Μεταξύ άλλων και λόγω κόστους καθώς το σχιστολιθικό φυσικό αέριο για να είναι κερδοφόρο πρέπει οι διεθνείς τιμές Ενέργειας να είναι υψηλές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας εξήγησε πως η προώθηση επενδύσεων σε κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής οφείλεται στην αλλαγή των δεδομένων που δείχνουν την έναρξη «μίας νέας εποχής συμφιλίωσης» που «κάνει την ιδανική» για την αξιοποίηση φυσικού αερίου καθώς αυξάνεται η ζήτηση για φθηνότερα και καθαρότερα καύσιμα έναντι του πετρελαίου.

Η «νέα στρατηγική» της Chevron σχεδιάζει την χρηματοδότηση επενδύσεων και νέες συμφωνίες με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ. Ανέφερε ως αρχή αυτής της νέας στρατηγικής την πρόσφατη εξαγορά της τεξανής εταιρίας Noble έναντι 11,8 δις. δολαρίων που έχει το 40% αξιοποίησης του ισραηλινού υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «ΛΕΒΙΑΘΑΝ».

«Πριν πέντε χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος δεν φαινόταν “προικισμένη” από την άποψη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Αυτή είναι σημαντική μετατόπιση» ανέφερε, εξηγώντας πως όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα πολλά κεφάλαια για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, τότε τα διαθέσιμα προωθούνται σε λιγότερο δαπανηρά έργα.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες συμφωνίες του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν σχολιάζοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι εμπορικές και οι διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή «γίνονται πιο ισχυρές… και αυτό είναι μία ενδεικτική τάση» για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η διεθνής ζήτηση για φυσικό αέριο (με πρώτες τις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας) αναμένεται να αυξηθεί ως το 2025 κατά 1,5% ετησίως.

Η Μέση Ανατολή παράγει το ένα τρίτο της διεθνούς παραγωγής πετρελαίου και το ένα έκτο της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα