ΑΘΗΝΑ
13:27
|
18.04.2024

Με κυρώσεις κατά τεσσάρων αμερικανικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας απαντά το Πεκίνο στις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Οι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Με κυρώσεις κατά τεσσάρων αμερικανικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας απαντά το Πεκίνο στις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Οι εταιρείες σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις είναι οι Lockheed Martin, Boeing Defense, Space & Security και Raytheon, αλλά και φυσικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην πώληση όπλων στην Ταϊπέι.

“Η Boeing Defense, η Lockheed Martin και η Raytheon συγκαταλέγονται στις λίστες των αμερικανικών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που θα αντιμετωπίσουν κινεζικές κυρώσεις για πωλήσεις όπλων στην κινεζική Ταϊβάν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιζιάν στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CGTN. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν ή πότε.

Η απόφαση του Πεκίνου ανακοινώθηκε μετά την επιβεβαίωση της ένατης πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, η οποία σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία αποτελεί “αποσχισθείσα επαρχία” της. Η Ταϊβάν δηλώνει ανεξάρτητο κράτος από το 1949 και η κυριαρχία της αναγνωρίζεται από 16 κράτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν επιβεβαίωσε την αγορά του αμυντικού συστήματος Harpoon, αξίας 2,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την αμερικανική Boeing Defense ενώ την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Δημοκρατία της Κίνας – όπως είναι η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν. Το πακέτο των αμυντικών εξοπλισμών προς την Ταϊβάν περιελάμβανε πυραύλους, 66 μαχητικά αεροσκάφη F-16, ρουκέτες και αισθητήρες αναγνώρισης και ανίχνευσης.

Εκπρόσωπος της Boeing δήλωσε ότι η εταιρεία διατηρεί τη συνεργασία της με την κοινότητα της αεροπλοΐας της Κίνας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν ή τους στρατιωτικούς δεσμούς μαζί της. Το Πεκίνο, εμμένει ότι αυτές οι κινήσεις “παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μιας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα