ΑΘΗΝΑ
01:13
|
29.09.2024

Μπορεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ισχυρίζεται ότι «πάγωσε» τα σχέδια της μονομερούς προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων εδαφών που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ισχυρίζεται ότι «πάγωσε» τα σχέδια της μονομερούς προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων εδαφών που αποτελούν το 30% των εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με αραβικές χώρες, ωστόσο τίποτε δεν σταματά την ανέγερση κατοικιών Εβραίων εποίκων σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» (Peace Now) προσέφυγε σήμερα σε ανώτερο δικαστήριο κατά της απόφασης του κυβερνητικού «Ανώτατου Συμβουλίου Σχεδιασμού» που ενέκρινε την ανέγερση 31 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη παλιά πόλη της Χεβρώνας στη νότια Δυτική Όχθη χρηματοδοτώντας την με περίπου 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Πριν λίγες μέρες το ίδιο συμβούλιο είχε εγκρίνει την ανέγερση άλλων 4.430 κατοικιών Εβραίων εποίκων σε κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια ανέγερσης δεκάδων νέων κατοικιών στη Χεβρώνα αυτά προωθούνται για πρώτη φορά εδώ και περίπου 20 χρόνια κατά παράβαση διεθνών αποφάσεων που αφορούν το κέντρο της κατεχόμενης παλαιστινιακής πόλης, όπου ζουν περίπου 800 έποικοι, υπό την προστασία σημαντικών δυνάμεων του στρατού, μεταξύ 200.000 Παλαιστινίων.

Τη Χεβρώνα είχε επισκεφθεί το 2019 ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εποφθαλμιώντας τις ψήφους δεξιών Ισραηλινών και εποίκων, χαρακτηρίζοντας την πόλη «γενέτειρα του έθνους μας» με αφορμή το Σπήλαιο των Πατριαρχών, που αποτελεί ιερό χώρο για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους.

Η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Ειρήνη Τώρα” θεωρεί πως το σχέδιο προώθησης δεκάδων νέων σπιτιών εποίκων στη Χεβρώνα συνδέεται με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων θεωρείται αβέβαιο.

Οι ασταμάτητες καταπατήσεις παλαιστινιακών εδαφών

Το ίδιο διάστημα μία άλλη ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση, B’tselem («Στο όνομα» του Θεού) καταγράφει τα διαδοχικά σχέδια ανέγερσης κατοικιών Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη διαπιστώνοντας πως τελικά ελάχιστη σημασία έχει στην πράξη εάν «πάγωσαν» τα σχέδια του Νετανιάχου για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών.

Οι Παλαιστίνιοι, λέει η οργάνωση στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο «Η Προσάρτηση που έγινε και παραμένει ακόμη», ζουν ήδη σε συνθήκες μίας ντε φάκτο προσάρτησης από το Ισραήλ. Γι’ αυτό και παίζει ελάχιστο ρόλο εάν επισήμως τα σχέδια αυτά έχουν παγώσει.

Όπως επισημαίνει, οι ενέργειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών μόνον «προσωρινές» δεν είναι καθώς επιδιώκουν «την αύξηση παράνομων εποικισμών και την αρπαγή περισσότερου εδάφους» από περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες για την ίδρυση μελλοντικού, βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Υπολογίζει πως οι παράνομοι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη (που συνιστούν στην ουσία σύγχρονες μίνι πόλεις-κράτη) είναι τουλάχιστον 250. Εκεί ζουν πάνω από 400.000 Εβραίοι έποικοι που έχουν έρθει από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι εποικισμοί αυτοί συνοδεύονται συχνά από έργα υποδομών και νέους οδικούς άξονες που κόβουν στη μέση ή απομονώνουν παλαιστινιακές περιοχές αποδεικνύοντας στην πράξη πως έχουν ουσιαστικά προσαρτηθεί στο Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα