Διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν χθες, Δευτέρα 26/10 σε ολόκληρη την Ιταλία, από πολίτες που αντιτίθενται στην εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.
Στις μεγαλύτερες πόλεις υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία – στο Τορίνο οι διαμαρτυρόμενοι εκτόξευσαν μολότοφ, έσπασαν βιτρίνες πολυτελών καταστημάτων κι έβαλαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών, στο Μιλάνο οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, ενώ στη Νάπολη οι συγκρούσεις είχαν ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου.
They're not singing opera on their balconies any more.https://t.co/EgUf2NeRpQ
— Walkabout (@Walkabout24) October 27, 2020
Τα νέα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες προβλέπουν το κλείσιμο των καταστημάτων εστιάσης, των γυμναστηρίων και των κινηματογράρων στις 18:00, ενώ στη Λομβαρδία, στο Πιεμόντε και άλλες περιφέρειες απαγορεύτηκε η κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες.
Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σχεδόν σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ιταλίας, από τον Βορρά ως τον Νότο, με επεισόδια να σημειώνονται και στο Παλέρμο, στη Ρώμη, τη Γένοβα και την Τεργέστη.
This is the Latina area of Italy tonight, the police stand with the uprising Italians against the socialist government and the Coronavirus lockdown rules which have devastated the country, the nation is in protest. pic.twitter.com/4fUAXxGxok
— Steve Laws (@SteveLaws_) October 26, 2020
Η Ιταλία χτυπήθηκε αλύπητα από τον κορονοϊό τους προηγούμενους μήνες και το lockdown που εφαρμόστηκε στη χώρα ήταν ένα από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη. Σήμερα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας διαμαρτύρονται ότι το νέο lockdown που επιβάλλεται θα τους οδηγήσει στη χρεοκοπία, καθώς ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το προηγούμενο.
Τα νέα μέτρα
Από χθες, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ στην Ιταλία πρέπει να σταματούν να σερβίρουν στις 18:00. Όσοι προσφέρουν υπηρεσίες ντελίβερι, θα συνεχίζουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Τα αθλήματα επαφής απαγορεύονται, τα γυμναστήρια σταματούν τη λειτουργία τους, η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εφαρμόζει τηλεδιδασκαλία σε ποσοστό 75% των μαθημάτων, αλλά οι επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα θα λειτουργούν κανονικά.
Η κυβέρνηση έχει συστήσει στους πολίτες να μην κινούνται έξω από τα όρια των δήμων τους και να αποφεύγουν τα μέσα συγκοινωνίας, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να παραδέχεται ότι “Για ένα μήνα θα υποφέρουμε”, εκφράζοντας όμως την ελπίδα ότι “Τον Δεκέμβριο ίσως μπορέσουμε να αναπνεύσουμε πάλι”.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη
Γυμναστήρια και δημόσιες πισίνες έχουν σφραγιστεί στις Βρυξέλλες, ενώ τα καταστήματα στην πρωτεύουσα του Βελγίου κλείνουν στις 20:00. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους ως τις 19 Νοεμβρίου.
Στη Λιέγη, ζητήθηκε από γιατρούς που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό να συνεχίσουν να εργάζονται, καθώς το βελγικό σύστημα υγείας είναι στα όρια της κατάρρευσης.
Στη Γαλλία, ο επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής για την πανδημία, ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεζί, προειδοποιεί ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ανά ημέρα μπορεί να είναι και 100.000 – υπερδιπλάσιος των επίσημων στοιχείων. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Νυχτερινή απαγόρευση ισχύει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και στην Τσεχία, όπου κανείς δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του από τις 21:00 ως τις 04:59. Τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 τις καθημερινές και απαγορεύεται να λειτουργούν τις Κυριακές.
Η Ισπανία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες να ανακοινώνει την Κυριακή την επίβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 23:00 ως τις 06:00 και το μπλοκάρισμα των μετακινήσεων των πολιτειών μεταξύ των περιφερειών.
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων (17.347), με τον δήμαρχο της Μόσχας να προειδοποιεί ότι η τάση είναι αυξητική, παρά το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται με ρυθμούς πιο αργούς σε σχέση με το πρώτο κύμα.
Πηγή: BBC.com.