ΑΘΗΝΑ
01:10
|
29.09.2024

Παραμονές του αυριανού, δεύτερου, γύρου των διαπραγματεύσεων Ισραήλ και Λιβάνου για την επίλυση συνοριακών διαφορών σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραμονές του αυριανού, δεύτερου, γύρου των διαπραγματεύσεων Ισραήλ και Λιβάνου για την επίλυση συνοριακών διαφορών σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπένι Γκαντς προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις για μία πιθανή μελλοντική ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Επιθεωρώντας ισραηλινά στρατεύματα κοντά στα σύνορα με το Λίβανο κατά τη διάρκεια γυμνασίων «Θανάσιμο Βέλος» που συνιστούν προσομοίωση πολέμου… με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση αντίστασης Χεζμπολάχ, ο Μπένι Γκαντς είχε το θράσος να αξιοποιήσει τις δηλώσεις της Κλοντίν Αούν λέγοντας πως άκουσε «θετικές φωνές στο Λίβανο που μιλούν για ειρήνη και για σχέσεις με το Ισραήλ»!

Τι είπε η Κλοντίν Αούν

Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της κόρης του προέδρου του Λιβάνου, Κλοντίν Αούν, στο δίκτυο Αλ Τζαντίντ. Η Κλοντίν Αούν τόνισε μεταξύ άλλων πως η ίδια «δεν θα είχε πρόβλημα» με μία υπό όρους συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις να λυθούν οι διμερείς συνοριακές διαφορές και επιλυθούν τα ζητήματα των Παλαιστινίων. Με λίγα λόγια είπε το αυτονόητο: πως δεν θα είχε πρόβλημα εάν λυθούν οι διαφορές συνόρων με το Ισραήλ και εάν λυθεί το παλαιστινιακό…

Τη συνέντευξή της στο δίκτυο Αλ Τζαντίντ την έδωσε την περασμένη Κυριακή όχι με την ιδιότητα της κόρης του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν αλλά με την ιδιότητα της επικεφαλής της «Εθνικής Επιτροπής Γυναικών του Λιβάνου».

Και γιατί “αξιοποιήθηκε” από το Ισραήλ

Ωστόσο ακόμη και αυτή η διατύπωση της άποψής της για μία υπό όρους «μελλοντική ειρήνη» με το Ισραήλ θεωρήθηκε στο Τελ Αβίβ «είδηση» καθώς αυτή την περίοδο αφενός το Ισραήλ πασχίζει να εξομαλύνει τις σχέσεις με αραβικές χώρες ώστε να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίον γεωπολιτικών ανταγωνιστών του όπως είναι το Ιράν.

Αφετέρου είναι σε εξέλιξη οι «εύθραυστες» ισραηλινο-λιβανέζικες συνοριακές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, αλλά υπό την αιγίδα της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα