ΑΘΗΝΑ
17:43
|
02.07.2024
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλουν την υπουργό για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αιτία πολέμου είναι για τους εκπαιδευτικούς η απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να γίνονται οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια ημέρα Σάββατο, εκτός των διδακτικών ωρών και με ηλεκτρονικό τρόπο.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες θεωρούν την απόφαση χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα και κατάργηση των παραδοσιακών ζυμώσεων και ζητούν αναβολή της διαδικασίας και παράταση της θητείας των αιρετών έως τον Αύγουστο του 2021.

Μετά την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για τη διεξαγωγή των εκλογών και μετά την απόφαση των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών Καθηγητών και Δασκάλων – Νηπιαγωγών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) για απόσυρση των ψηφοδελτίων, όλες οι παρατάξεις που είχαν καταθέσει ψηφοδέλτια προχώρησαν σε δηλώσεις απόσυρσης των υποψηφιοτήτων τους από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για εφέτος στις 7 Νοεμβρίου, ενώ ζητούν και συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους εκθέσουν τα επιχειρήματά τους.

Το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μην σταματήσει η διαδικασία κατέθεσε τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση όλων των αναγκαίων λεπτομερειών για τη διενέργεια με ηλεκτρονική ψηφοφορία των εκλογικών διαδικασιών (συμπεριλαμβανομένων και εκκρεμών, που διεξάγονται κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων) για την ανάδειξη αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων σχετικά με τη διεξαγωγή των εν λόγω διαδικασιών με φυσική παρουσία.

Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν την υπουργό για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και λένε ότι “δεν μπορεί το υπουργείο να τους υποχρεώσει να διατηρήσουν την υποψηφιότητά τους”.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλουν ότι με αφορμή τις επικείμενες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία να πλήξει τα σωματεία και τις συλλογικές τους διαδικασίες και πως χρησιμοποιώντας τα ως όχημα, θέλει να γενικεύσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία και στα συνδικάτα.

Παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, το υπουργείο αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα προχωρήσει το μεθεπόμενο Σάββατο στις 7 Νοέμβρη στις ηλεκτρονικές “εκλογές”, χρησιμοποιώντας τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας συγκρότησε μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε εφορευτικές επιτροπές με δύο μέλη, όμως, καθώς το τρίτο που προβλεπόταν να οριστεί από τα σωματεία απλά δεν ορίστηκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα