ΑΘΗΝΑ
01:03
|
29.09.2024
Ο Ζαρίφ κατήγγειλε τη Δευτέρα στον ΟΗΕ τους πολέμους που έκαναν τα γεράκια των ΗΠΑ από το 2001.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε τη Δευτέρα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τους πολέμους που έκαναν τα γεράκια των ΗΠΑ από το 2001 με το πρόσχημα, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια “εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ζωών”.

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ “κατέστρεψαν κοινωνίες και οικογένειες” και οδήγησαν σε “έναν πρωτοφανή εξτρεμισμό”, κατήγγειλε ο Ιρανός υπουργός σε βιντεοσκοπημένη ομιλία στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που διοργάνωσε ο ΟΗΕ για την 75η επέτειό του.

“Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε αυτό, προκειμένου να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις” πρόσθεσε ο Ζαρίφ στον φόντο ενός παγκόσμιου χάρτη όπου υπήρχαν σημειωμένοι οι τόποι που καταστράφηκαν από την πολεμική μηχανή της Ουάσινγκτον μετά τις αντιαμερικανικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Στα 75 τους χρόνια, τα δικά μας Ηνωμένα Έθνη πρέπει να επαναδεσμευτούν ενάντια στην μονομέρεια και στον πόλεμο”, κατέληξε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

 Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έχει καταγγείλει πολλές φορές όχι μόνο την στρατιωτική δράση της Ουάσινγκτον αλλά και τον οικονομικό πόλεμο που οργανώνει εναντίον της Τεχεράνης στοχοθετώντας συνεχώς νέες κυρώσεις, εν μέσω πανδημίας και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην Ισλαμική Δημοκρατία. 

Η διαδικτυακή σύνοδος κορυφής για την 75η επέτειο του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά η διάρκεια των βίντεο, το καθένα από τα οποία ξεπερνούσε τα τρία λεπτά που είχαν αρχικά επιβληθεί, είχε οδηγήσει στη διακοπή της με αναβολή έως σήμερα, της συνέχισης και του τέλους των παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, η πλειονότητα των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα είχαν βιντεοσκοπηθεί πριν από έναν και πλέον μήνα και δεν είχαν επικαιροποιηθεί.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945 και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα