ΑΘΗΝΑ
14:48
|
19.05.2024
Το ναρκοθηρευτικό Ν/Θ ΚΑΛΛΙΣΤΩ πήρε κλίση αμέσως μετά τη σύγκρουση με πολιτικό πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από το πρωί της Τρίτης (27/10) βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό έξω από το λιμάνι του Πειραιά για την περισυλλογή των 27 επιβαινόντων του ναρκοθηρευτικού του Πολεμικού Ναυτικού Ν/Θ ΚΑΛΛΙΣΤΩ που είχε πάρει κλίση και βυθιζόταν, καθώς ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πορτογαλικής σημαίας της εταιρείας Maersk το διεμβόλισε, κόβοντας ένα μεγάλο κομμάτι της πρύμνης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 2 μέλη του πληρώματος έχουν τραυματιστεί και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρούς τραυματισμούς.

Τα πλοία που έσπευσαν για βοήθεια στο λιμάνι του Πειραιά κατέβαλαν προσπάθειες για να μην βουλιάξει το ναρκοθηρευτικό, το οποίο αν και είχει πάρει κλίση προς τα δεξιά, ρυμουλκήθηκε πριν από λίγο στη Σαλαμίνα.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αναφέρει:

“Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό ‘Καλλιστώ’ του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο”.

Το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει 57 μέτρα μήκος και αποτελεί ένα από τα δώδεκα πλοία τύπου OSPREY που διέθετε το Αμερικάνικο Ναυτικό και το δεύτερο σε σειρά που κατασκευάστηκε.

Είναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

Καθελκύστηκε στις 11 Οκτωβρίου 1989 και ενεργοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου 1994 από το Αμερικάνικο Ναυτικό με το όνομα USSHERON και πλευρικό αριθμό 52.

Στις 17 Ιανουαρίου 2007 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό στην Ναυτική Βάση Ινγκλσάιντ του Τέξας και στις 16 Μαρτίου 2007 παρελήφθη από τον Πλωτάρχη Γ. Καραγεώργη ΠΝ λαμβάνοντας το όνομα Ν/Θ ΚΑΛΛΙΣΤΩ με πλευρικό αριθμό Μ-64. Το πλοίο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 16 Ιανουαρίου 2008.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα