ΑΘΗΝΑ
02:49
|
25.04.2024

Το Charlie Hebdo φαντάζεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ιδιωτική του ζωή, μακριά από τις κάμερες, και τον βρίσκει “αστείο”. Ο πρόεδρος της Τουρκίας άσκησε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Charlie Hebdo φαντάζεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ιδιωτική του ζωή, μακριά από τις κάμερες, και τον βρίσκει “αστείο”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας άσκησε κριτική στο σατιρικό περιοδικό της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο για την αναδημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ και συνεχίσει να το επικρίνει τον Οκτώβριο μέσω του Μακρόν που βγήκε ως υπερασπιστής της έκδοσης μετά τη δολοφονία ενός καθηγητή που έδειξε τα σκίτσα σε μαθητές του. Εξ ου και έγινε πρωτοσέλιδος.

Στο σκίτσο ο επονομαζόμενος “σουλτάνος” της Τουρκίας κάθεται φαρδύς πλατύς σε μια πολυθρόνα με τα εσώρουχά του και σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, η οποία κρατά ένα δίσκο με ποτά. «Ο Ερντογάν είναι πολύ αστείος στην ιδιωτική του ζωή» αναφέρει ο τίτλος του περιοδικού, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κοιτώντας τα οπίσθια της μουσουλμάνας σχολιάζει, σύμφωνα με το σκίτσο: «Ω! Ο προφήτης!».


Οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας έχουν μετατραπεί σε ρινγκ Μακρόν-Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αμφισβητήσει τη διανοητική ικανότητα του Γάλλου ομολόγου του και έχει καλέσει τους μουσουλμάνους στην Τουρκία και ανά τον κόσμο να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα. Η Γαλλία πλέον ζητεί από την ΕΕ να πάρει μέτρα για να μπει η Τουρκία στη θέση της.

Το «Charlie Hebdo» είχε πάρει θέση και μετά τη δολοφονία του καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού από τσετσενικής καταγωγής ισλαμιστή, που τον εκδικήθηκε, όπως είπε, γιατί επέλεξε να δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε τις δηλώσεις Μακρόν


Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αποκαλώντας τα σχόλιά του “αρρωστημένη ρητορική” που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει παγκόσμια ρήξη.

Τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρεται πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν “καταστροφικές συγκρούσεις” μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής πίστης.

“Με τις απερίσκεπτες ενέργειές του υπό το πρόσχημα της “στήριξης της ελευθερίας της έκφρασης”, (ο Μακρόν) πυροδοτεί μια σύγκρουση, μια ρήξη, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της οποίας μπορούν να επηρεάσουν βαθιά και αρνητικά τους ανθρώπους κάθε πίστης”, τονίζουν τα τέσσερα κόμματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που δεν συμμετείχε στην έκδοση της κοινής δήλωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα