ΑΘΗΝΑ
14:57
|
24.04.2024

Εκπρόσωπος τζιχαντιστών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ανακοίνωσε σήμερα πως ένοπλοι της οργάνωσης (που συνεργάζεται στενά με τον τουρκικό στρατό) προχώρησαν σε αντίποινα έναντι των […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπρόσωπος τζιχαντιστών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ανακοίνωσε σήμερα πως ένοπλοι της οργάνωσης (που συνεργάζεται στενά με τον τουρκικό στρατό) προχώρησαν σε αντίποινα έναντι των συριακών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ με τη ρίψη πυρών πυροβολικού και ρουκετών στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Το πρακτορείο ΑΡ επικαλούμενο τις δηλώσεις εκπροσώπου της οργάνωσης μετέδωσε πως από τις επιθέσεις που έκαναν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι τζιχαντιστές προκάλεσαν το θάνατο αδιευκρίνιστού αριθμού Ρώσων και Σύρων στρατιωτικών, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τη Μόσχα, ούτε από τη Δαμασκό.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας προηγήθηκαν ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε στρατόπεδο τζιχαντιστών της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα, «Φάιλακ αλ Σαμ» με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 78 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 90, δεκάδες εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση αυτή ήταν η δεύτερη από την ρωσική ρίψη δύο βαλλιστικών πυραύλων σε αποθήκη συριακού λαθραίου πετρελαίου την περασμένη Κυριακή στο Τζαραμπλούς, σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά σύνορα.

Η αποθήκη είχε πετρέλαιο που εμπορεύονταν παράνομα τζιχαντιστές του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που χρηματοδοτείται, εξοπλίζεται και εκπαιδεύεται από την Τουρκία.

Από τις ισχυρές εκρήξεις και την επακόλουθη πυρκαγιά σκοτώθηκαν επί τόπου έξι άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 15.

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ-Τσαβούσογλου

Οι ρωσικές διαδοχικές επιθέσεις σε θέσεις τζιχαντιστών που συνεργάζονται με τον τουρκικό στρατό στο Ιντλίμπ τέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα το μεσημέρι οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεγκέι Λαβρόφ και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με πρωτοβουλία του τελευταίου δίχως να γίνει γνωστό εάν και πού κατέληξαν.

Αυτά με δεδομένη τη θέση της Άγκυρας πως τα ρωσικά χτυπήματα συνιστούν πλήγματα και για τη ρωσο-τουρκική συμφωνία παύσης πυρός που είχε υπογραφεί στις 5 Μαρτίου του 2019 μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και η γενικότερη κατάσταση στη χώρα τίθενται σήμερα το απόγευμα επί τάπητος στο πλαίσιο σχετικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα