ΑΘΗΝΑ
07:59
|
20.04.2024
Η κυβέρνηση Τραμπ περιόρισε τον αριθμό των προσφύγων που θα επανεγκατασταθούν στις ΗΠΑ για το 2021 σε 15.000.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε τον αριθμό των προσφύγων που θα επιτρέψει να επανεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για το επόμενο έτος, περιορίζοντας τον αριθμό σε 15.000, αριθμό που συνιστά ιστορικό χαμηλό στην ιστορία του σύγχρονου προγράμματος εισδοχής προσφύγων της χώρας.

Στη δήλωσή του, ο Τραμπ είπε ότι τυχόν νέοι πρόσφυγες φέτος θα πρέπει να τοποθετηθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μέρη της χώρας που είναι πρόθυμα για να τους φιλοξενήσουν.

Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου λένε ότι επί Τραμπ έχει εγκαταλειφθεί ο μακροχρόνιος ρόλος των ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο διωκόμενων ανθρώπων και ότι η μείωση των προσφύγων υπονομεύει άλλους στόχους εξωτερικής πολιτικής.

Ο αντίπαλος του Τραμπ και ο πρώην αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε να αυξήσει τον αριθμό εισδοχής προσφύγων σε 125.000 ετησίως εάν νικήσει τον Τραμπ, αν και υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να πάρει χρόνια για να ανακάμψει.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ (Migration Protection Protocols) το Μεξικό έχει μετατραπεί σε “αίθουσα αναμονής”, όπου διαμένουν οι αιτούμενοι ασύλου μετά την αρχική τους συνέντευξη, περιμένοντας να κληθούν σε αμερικανικό έδαφος για την τελική ακροαματική διαδικασία.

Με βάση την προαναφερόμενη συμφωνία μεταναστευτικής αναμονής 65 χιλιάδες αιτούμενοι ασύλου επιστράφηκαν στο Μεξικό αναμένοντας να λάβουν την ημερομηνία ακρόασης και τον Αύγουστο είχαν γίνει δεκτές μόλις 570 από τις αιτήσεις, γεγονός που σημαίνει πως ο δείκτης αποδοχής των αιτήσεων υπολογίζεται στο 1,3%, μια κολοσσιαία διαφορά σε σχέση με το 21% του 2018.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα