ΑΘΗΝΑ
07:37
|
25.04.2024
Οι αποβολές ήρθαν μια μέρα αφότου ο πρόεδρος Λουκασένκο δήλωσε ότι οι μαθητές που παραβίασαν το νόμο θα τιμωρηθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες φοιτητές από τη Λευκορωσία δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σήμερα Τετάρτη ότι αποβλήθηκαν από το πανεπιστήμιο μετά από τη συμμετοχής τους στην εθνική απεργία που είχε ως στόχο να αναγκάσει τον βετεράνο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραιτηθεί.

Φοιτητές, εργάτες και συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο καλέσματος που απηύθυνε η εξόριστη αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία ελπίζει ότι η οικονομική αναστάτωση θα αναγκάσει τον Λουκασένκο να παραιτηθεί.

Η αντιπολίτευση και η Τιχανόφσκαγια προσωπικά έχουν κατηγορήσει τον Λουκασένκο για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, τις οποίες ισχυρίζονται πως κέριδσαν και ζητούν να παραιτηθεί ο Λευκορώσος πρόεδρος και να επιτρέψει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Τουλάχιστον 15 φοιτητές από ένα ιατρικό πανεπιστήμιο στο Μινσκ εκδιώχθηκαν μετά τη συμμετοχή τους στην απεργία, δήλωσε ένας φοιτητής στο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, φοβούμενος -όπως ισχυρίζεται- τα αντίποινα.

Άλλοι 18 φοιτητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και Τεχνών της Λευκορωσίας διαπίστωσαν ότι οι κάρτες εισόδου τους είχαν μπλοκαριστεί, μετά την οποία ενημερώθηκαν ότι είχαν εκδιωχθεί, μια ομάδα φοιτητών ενημέρωσε μέσω της εφαρμογής επικοινωνίας Telegram.

Οι αποβολές ήρθαν μια μέρα αφότου ο Λουκασένκο, ο οποίος είναι στην εξουσία από το 1994, δήλωσε ότι οι μαθητές και οι εργάτες που παραβίασαν το νόμο θα τιμωρηθούν, καλώντας τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα