Τεχεράνη, Ιράν – Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί κατήγγειλε τη μεταχείριση του Ισλάμ από τη Γαλλία, προσθέτοντας ότι η δυτική υποστήριξη για σκίτσα που απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ είναι ανήθικη και προσβλητική για τους Μουσουλμάνους.
Σε μια τηλεοπτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό των αξιών και της ηθικής.
«Οι Δυτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι ο μεγάλος Προφήτης του Ισλάμ αγαπάται από όλους τους Μουσουλμάνους και τους λάτρεις της ελευθερίας του κόσμου», δήλωσε ο Ρουχανί.
«Η προσβολή του Προφήτη προσβάλλει όλους τους Μουσουλμάνους. Η προσβολή του Προφήτη προσβάλλει όλους τους προφήτες, τις ανθρώπινες αξίες και ισοδυναμεί με υπονόμευση της ηθικής ».
Ο Προφήτης είναι ιδιαίτερα σεβαστός στους Μουσουλμάνους, και κάθε είδους οπτική του απεικόνιση απαγορεύεται στο Ισλάμ. Οι εν λόγω γαλλικές καρικατούρες θεωρούνται από τους μουσουλμάνους ως προσβλητικές και ισλαμοφοβικές, επειδή θεωρείται ότι συνδέουν το Ισλάμ με την τρομοκρατία.
Οι εικόνες δημοσιεύονται τακτικά από το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Αναφέρθηκαν ως ο λόγος πίσω από μια θανατηφόρα επίθεση που έλαβε χώρα στα γραφεία του περιοδικού στις αρχές του 2015 από δύο μαχητές της Αλ Κάιντα.
Στις 16 Οκτωβρίου φέτος, ο Γάλλος δάσκαλος Σαμουέλ Πατί δολοφονήθηκε στο φως της ημέρας κοντά στο σχολείο του σε ένα προάστιο του Παρισιού, αφού έδειξε τις καρικατούρες στους μαθητές του στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης.
Μουσουλμάνοι ηγέτες προσέφεραν τα συλλυπητήρια και την υποστήριξή τους στη Γαλλία μετά τη δολοφονία. Ωστόσο, από τότε, έχουν υπάρξει αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία θα υποστούν συλλογική τιμωρία καθώς οι αρχές ξεδιπλώνουν την απάντησή τους στη δολοφονία του Πατί.
Οι Γάλλοι και Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν το δικαίωμα προβολής των καρικατούρων, επικαλούμενοι την ελευθερία της έκφρασης.
«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ», έγραψε ο Μακρόν σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter την Κυριακή το απόγευμα στα γαλλικά, αραβικά και αγγλικά. «Σεβόμαστε όλες τις διαφορές σε ένα πνεύμα ειρήνης. Δεν δεχόμαστε ρητορική μίσους και υπερασπιζόμαστε τη λογική συζήτηση. Θα υποστηρίζουμε πάντα την ιδέα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των καθολικών αξιών”.
Αυτή η υποστήριξη, καθώς και σχόλια του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στις 2 Οκτωβρίου είπε ότι το Ισλάμ βρισκόταν σε «κρίση», προκάλεσε αντίδραση από μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.
Εκστρατεία μποϊκοτάζ
Μουσουλμάνοι ηγέτες και οργανώσεις καταδίκασαν τη στάση της Ευρώπης, και αρκετές μουσουλμανικές χώρες υποστηρίζουν μια εκστρατεία για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν δεν έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Ωστόσο, ο Αγιατολάχ Σαντέκ Αμολί Λαριγιανί, πρόεδρος του Συμβουλίου Διάκρισης Σκοπιμότητας το οποίο έχει μεγάλη επιρροή, καλωσόρισε την Τρίτη την υποστήριξη άλλων μουσουλμανικών χωρών για την απαγόρευση των γαλλικών προϊόντων.
«Ήταν μια πολύ καλή κίνηση και ελπίζουμε ότι κι άλλοι θα ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι», είπε.
Την Τρίτη, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Γάλλους διπλωμάτες να διαμαρτυρηθούν για τα σχόλια του Μακρόν και την υποστήριξή του για το δικαίωμα να συνεχίζει να δείχνει τις καρικατούρες.
Ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Μοχάμεντ Μαραντί, δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι του κόσμου «σοκαρίστηκαν» από τη θέση του Μακρόν.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει μια σειρά από κόκκινες γραμμές για την ελευθερία του λόγου, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο Μαραντί στο Al Jazeera.
«Αλλά όχι μόνο προσβάλλουν αυτό που οι άλλοι θεωρούν ιερό, όπως σε αυτήν την περίπτωση, εκείνο που αφορά σχεδόν δύο δισεκατομμύρια μουσουλμάνους, το υποστηρίζουν και επίσης το διαδίδουν».
Ιρανικές αρχές και μέσα ενημέρωσης καταδικάζουν τη Γαλλία
Τις τελευταίες ημέρες, προσωπικότητες και ομάδες από ολόκληρο το ιρανικό πολιτικό φάσμα ενώθηκαν για να καταδικάσουν τη γαλλική και ευρωπαϊκή στάση.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαωάντ Ζαρίφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Μουσουλμάνοι ήταν «τα κύρια θύματα της “λατρείας του μίσους”- που ενδυναμώθηκε από αποικιακά καθεστώτα και που εξήχθη από τους δικούς τους πελάτες» και ότι προσβάλλοντας όλους τους Μουσουλμάνους για τα εγκλήματα «τέτοιων εξτρεμιστών… μόνο ρίχνει λάδι στη φωτιά του εξτρεμισμού”.
Οι μουσουλμάνοι είναι τα κύρια θύματα της “λατρείας του μίσους” – που ενισχύονται από αποικιακά καθεστώτα και εξάγονται από τους πελάτες τους.
Η προσβολή 1,9 δις Μουσουλμάνων – και των αγιοτήτων τους – για τα αποτρόπαια εγκλήματα τέτοιων εξτρεμιστών είναι μια ευκαιριακή κατάχρηση της ελευθερίας του λόγου.
Μόνον τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό.
— Javad Zarif (@JZarif) October 26, 2020
Άλλοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, του προέδρου του κοινοβουλίου και συμβούλου του ανώτατου ηγέτη, έβαλλαν κατά του Μακρόν, ο οποίος είπαν ότι επιδιώκει εν μέρει μια «ανόητη εχθρότητα» με τον Προφήτη Μωάμεθ λόγω της «έλλειψης εμπειρίας του στην πολιτική».
Τη Δευτέρα, 240 μέλη της συντηρητικής πλειοψηφίας του ιρανικού κοινοβουλίου εξέδωσαν κοινή δήλωση ενάντια σε αυτό που αποκαλούσαν «αντι-ανθρώπινη» γαλλική στάση, προσθέτοντας ότι η «τόλμη και αλαζονεία» του Γάλλου προέδρου δεν είχε καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου και ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων.
Ο ιρανικός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι: «Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικεύουν τις ενέργειες ενός… σε ολόκληρο το Ισλάμ».
Ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και εφημερίδες έχουν επίσης αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους στη διαμάχη.
Η συντηρητική καθημερινή εφημερίδα Vatan-e-Emrooz εξέδωσε μια μεγάλη απεικόνιση ενός Μακρόν ως διαβόλου με κόκκινο πρόσωπο: «Ο Ιμπλίς του Παρισιού» ήταν ο τίτλος.
Η εφημερίδα Keyhan δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης που ζητούσε την απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή ως «ελάχιστη απάντηση στην ασεβότητα του Μακρόν».
Έχει ζητήσει πολλές φορές την απέλαση του Γάλλου πρέσβη τα τελευταία χρόνια ως απάντηση σε διαμάχες στην Ευρώπη σχετικά με το Ιράν και τους Μουσουλμάνους.
Πηγή: Al Jazeera