ΑΘΗΝΑ
08:07
|
24.04.2024
Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που περιορίζει τις οικονομικές ελευθερίες για τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας θα απαγορεύεται να διατηρούν τα χρήματα και τα τιμαλφή τους σε τράπεζες εκτός της Ρωσίας, αφού το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε νόμο που περιορίζει τις οικονομικές ελευθερίες για τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους.
Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τρίτη, θα ευθυγραμμίσει το νόμο με τις νέες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Τον Ιούλιο, οι Ρώσοι ψηφοφόροι ενέκριναν μια ευρεία δέσμη τροπολογιών στο σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένου ενός περιορισμού για υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχουν ξένη ιθαγένεια ή διαμονή.

Μόλις υπογραφεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα απαγορεύεται στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποθηκεύουν μετρητά και τιμαλφή έξω από τα σύνορα της χώρας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από τον πρόεδρο και άλλους 12 μόνιμους αξιωματούχους, καθώς και πολλά άλλα μη μόνιμα μέλη. Στη μόνιμη εκπροσώπηση περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί άμυνας, εξωτερικών και εσωτερικών υποθέσεων, καθώς και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης κανόνες για τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της χώρας, ο οποίος πρέπει τώρα να διαμένει μόνιμα στη Ρωσία και να μην έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ομιλητή του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, είναι «εξαιρετικά σημαντικό» ο διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι «ανεξάρτητος».

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Πούτιν έχει επικεντρωθεί στον περιορισμό των πιο ισχυρών της χώρας από τη μετακίνηση των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό, μετά το χάος της δεκαετίας του 1990. Το 2016, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στα μέλη του και σε άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κατέχουν «ξένα χρηματοοικονομικά μέσα», όπως τίτλους.

Εκτός από τους περιορισμούς στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κοινοβούλιο ψήφισε επίσης έναν νόμο για την ενίσχυση των κανόνων για τους εργαζόμενους στον στρατιωτικό τομέα, καθώς και τους δύο κύριους οργανισμούς πληροφοριών της Ρωσίας, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (FSB) και την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR). Μόλις υπογραφεί από τον Πούτιν, δεν θα επιτρέπεται πλέον στους υπαλλήλους να έχουν άδεια διαμονής στο εξωτερικό, εκτός εάν είναι απαραίτητο για επιχειρήσεις.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα