Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Σουηδίας και επικεφαλής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη σκανδιναβική χώρα, δρ. Άντερς Τέγκνελ, χαρακτήρισε “μάταιη και ανήθικη” την επιδίωξη της ανοσίας της αγέλης εξηγώντας ότι η διασπορά μιας νόσου σαν αυτή της Covid-19 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί χωρίς την ανάπτυξη ενός εμβολίου.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του τρέχοντος έτους η Σουηδία δεν επέλεξε την επιλογή των εθνικών lockdown. Κράτησε τα σχολεία της, τους χώρους εστίασης και το λιανεμπόριο σε λειτουργία. Επέβαλε, ωστόσο, περιορισμούς στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις για τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Μια στάση για την οποία δέχθηκε η χώρα και ειδικά ο ίδιος ο δρ. Άντερς Τέγκνελ κριτική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στη γερμανική “Ντι Τσάιτ” (Die Zeit ) η Σουηδία σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 70% μέσα σε μια εβδομάδα.
Ο δρ. Τέγκνελ σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας, αλλά η επιδημιολογική καμπύλη παραμένει μικρότερη σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. “Βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση κάθε εβδομάδα του αριθμού των ασθενών οι οποίοι εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)”, ανέφερε. “Και στη Σουηδία, αρχίζουμε να φθάνουμε σε κρίσιμο σημείο”.
Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Κατά τα στοιχεία του, 55 ασθενείς βρίσκονταν σε ΜΕΘ τη Δευτέρα, από 34 την 21η Οκτωβρίου. “Η δυναμικότητά μας ως προς τις ΜΕΘ παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο, το 27% (των κλινών) είναι διαθέσιμο σε εθνική κλίμακα”, τόνισε η Ιρένε Νίλσον Κάρλσον, κορυφαίο στέλεχος του συμβουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Σουηδία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 115.785 κρούσματα κορονοϊού και 5.918 θανάτους από επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19. Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο περιφερειακό lockdown στην Σουηδία. Οι 170.000 κάτοικοι της Ουψάλας κλήθηκαν να δουλεύουν από το σπίτι. Τους ζητήθηκε για πρώτη φορά να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο δρ. Τέγκνελ εμμένει να λέει ότι αυτό που αποφασίστηκε για την Ουψάλα δεν είναι σε καμία περίπτωση lockdown.