ΑΘΗΝΑ
18:49
|
19.04.2024
Διεθνή μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη Γαλλία. Τι είπαν η Άγκυρα και το Κρεμλίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες ώρες μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι και τη δολοφονία τριών ατόμων στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το Κρεμλίνο, η Άγκυρα η Καθολική Εκκλησία, το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη Γαλλία καταθέτοντας τον αποτροπιασμό τους για το ειδεχθές έγκλημα.

“Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας” τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά τη φονική επίθεση σε ανάρτησή του στο Twitter.

Κρεμλίνο: Απαράδεκτη η δολοφονία ανθρώπων αλλά και η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος

O εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίμτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε στην έξαρση της βίας με αφορμή τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τονίζοντας πως τόσο η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος κάποιου όσο και η δολοφονία ανθρώπων είναι απολύτως απαράδεκτη.

“Είναι απαράδεκτο να προσβάλεις το θρησκευτικό αίσθημα και είναι απαράδεκτο να σκοτώνεις ανθρώπους. Αμφότερα είναι απολύτως απαράδεκτα” ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν η Ρωσία θα μπορούσε να έχει ένα περιοδικό όπως το γαλλικό σατιρικό “Charlie Hebdo”, ο Πεσκόφ απάντησε ότι “όχι, δεν θα μπορούσε”.

“Πάνω από 20 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στη Ρωσία, όπου ο Χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία. Έχουμε περισσότερους χριστιανούς, όμως η μοναδικότητα της χώρας μας είναι πως διαθέτουμε πολλά έθνη και πολλές θρησκείες. Κι όλες οι θρησκείες σέβονται απολύτως τις άλλες. Οπότε η προοπτική ενός τέτοιου (σ.σ περιοδικού) δεν θα μπορούσε να υπάρχει εδώ, δεδομένων, μεταξύ άλλων, των νόμων μας” εξήγησε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.

Τον αποτροπιασμό της για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση.

“Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι” έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε σε βιομηχανική μονάδα στη νοτιοανατολική Γαλλία, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν περισσότεροι. Εκφράζουμε τη βαθειά οδύνη μας στους συγγενείς των θυμάτων και στη γαλλική Κυβέρνηση. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και του φίλου γαλλικού λαού στην κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στα ιδανικά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ελευθερίας” αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

“Η άθλια επίθεση…δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία”, έγραψε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Twitter.

“Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους, και το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται σταθερά δίπλα στη Γαλλία ενάντια στον τρόμο και τη μισαλλοδοξία”, έγραψε στο Twitter o Μπόρις Τζόνσον.

Kαταδικάζει την επίθεση η Τουρκία

“Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες”, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος που μπορεί να εξηγήσει μία τέτοια πράξη” σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας την έλλειψη ηθικών αρχών από μέρους όσων σχεδιάζουν τέτοιες επιθέσεις σε ιερούς χώρους λατρείας.

“Ως χώρα που πασχίζει με διάφορες μορφές τρομοκρατίας και χάνει πολίτες της λόγω της τρομοκρατίας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Γάλλους, ειδικά τους κατοίκους της Νίκαιας, κατά της τρομοκρατίας και της βίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την “αποτρόπαιη επίθεση” τονιζοντας ότι “οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται”.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια.

“Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)”, που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.
 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα