ΑΘΗΝΑ
09:45
|
26.04.2024

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνεχίζοντας σήμερα στην Τζακάρτα την περιοδεία του σε πέντε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αξιοποίησε τις εδαφικές διαφορές Ινδονησίας και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνεχίζοντας σήμερα στην Τζακάρτα την περιοδεία του σε πέντε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αξιοποίησε τις εδαφικές διαφορές Ινδονησίας και Κίνας σε μία προσπάθεια να αυξήσει το ρόλο των ΗΠΑ σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.

Με αφορμή τις διεκδικήσεις Κίνας στα νησιά Νατούνα που η Ινδονησία τα θεωρεί δικά της ο Αμερικανός υπουργός απέρριψε τις «παράνομες», όπως είπε, διεκδικήσεις του Πεκίνου διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ θα βρουν «νέους τρόπους» για να συνεργαστούν με την Ινδονησία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε ό,τι αφορά τον τομέα ασφάλειας της ναυσιπλοίας στην περιοχή.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με την Ινδονήσια ομόλογό του, Ρέτνο Μαρσούντι, ο Πομπέο χαιρέτισε επίσης «την αποφασιστική δράση» της Τζακάρτας στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η Ινδονήσια υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της διατήρησης μίας «σταθερής και ειρηνικής» Θάλασσας της Νότιας Κίνας όπου θα γίνεται σεβαστός το διεθνές δίκαιο. Χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδονησίας «στρατηγικές» διαπιστώνοντας πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίας όπως αυτές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της προώθησης της διαφορετικότητας και της πολυφωνίας, του σεβασμού της έννομης τάξης.

Υποστήριξε έτσι ότι οι διμερείς σχέσεις συνιστούν «μία εταιρική σχέση μεταξύ ίσων στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίων συμφερόντων», προσθέτοντας πως η Ινδονησία διατηρεί μία «ελεύθερη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας αυξάνοντας μέσα στην τελευταία δεκαετία τις υποδομές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις σε τεχνητές νησίδες. Ωστόσο την περιοχή αυτή, όπου πιστεύεται πως υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διεκδικούν παράλληλα και άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν.

Πριν φθάσει στην Ινδονησία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες. Επόμενος και τελευταίος σταθμός της ασιατικής περιοδείας του είναι το Βιετνάμ όπου θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις με αφορμή την 25ετή επέτειο διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα