ΑΘΗΝΑ
19:23
|
12.05.2024

Χωρίς εμφανές αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε σήμερα στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου ο τρίτος (από τις 14 Οκτώβρη) γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς εμφανές αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε σήμερα στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου ο τρίτος (από τις 14 Οκτώβρη) γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο.

Η αντιπροσωπεία των Λιβανέζων αξιωαμτούχων αναχώρησε για τη Βηρυτό, μετά από συνομιλίες τουλάχιστον τεσσάρων ωρών, προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως παρουσιάσει σημαντικά αυξημένες διεκδικήσεις σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη όχι 860 αλλά 1430 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις αποχώρησε και η αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων, που την Τετάρτη παρουσίασε επίσης αυξημένες διεκδικήσεις στο βόρειο τμήμα της διαφιλονικούμενης ζώνης αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το κλίμα έντασης που φαίνεται πως επικράτησε κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης φόρτισαν περαιτέρω οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου του Λιβάνου από ισραηλινά αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν συστηματικά πάνω από την πόλη Νακούρα όσο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Λιβάνου ξεκίνησαν στα μέσα Οκτώβρη μετά από περίπου τρεις δεκατίες, με έκδηλο το ενδιαφέρον πολυεθνικών Ενέργειας να αναλάβουν την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνονται υπό την αιγίδα της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο, UNIFIL, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα