ΑΘΗΝΑ
23:00
|
08.02.2023

Εντείνονται αντί να σταματούν οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ κατά τους Αρμένιους), καθώς δεν τηρούνται οι διαδοχικές συμφωνίες εκεχειρίας […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται αντί να σταματούν οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ κατά τους Αρμένιους), καθώς δεν τηρούνται οι διαδοχικές συμφωνίες εκεχειρίας των τελευταιών βδομάδων.

Απόψε ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας Αρτσάχ, Αραΐκ Χαρουτιουνιάν, ανάρτησε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βίντεο που δείχνει την προέλαση δυνάμεων του αζέρικου στρατού με κατεύθυνση την στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα.

Ο Χαρουτιουνιάν εκτίμησε πως οι εχθρικές δυνάμεις απέχουν «το πολύ πέντε χιλιόμετρα» από την πόλη και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την τύχη της περιοχής λέγοντας: «Ο βασικός στόχος του εχθρού είναι να εισβάλει στη Σούσα και όποιος ελέγχει τη Σούσα, ελέγχει το Αρτσάχ».

Η πόλη Σούσα απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του θύλακα, και βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Είναι χτισμένη σε ύψωμα και όποιος την κατέχει μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την πρωτεύουσα των αυτονομιστών.

Ο Χαρουτιονιάν προέτρεψε τις δυνάμεις του να ενωθούν σαν γροθιά και να αντιστρέψουν την κατάσταση «γρήγορα» και να τιμωρήσουν «τον εχθρό προ των πυλών της Σούσα».

Αφότου ξανάρχισαν οι μάχες, στις 27 Σεπτεμβρίου, οι αζέρικες δυνάμεις έχουν ανακτήσει εδάφη που δεν είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990, μετά τον πόλεμο που οδήγησε στην απόσχιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του με την ονομασία Δημοκρατία του Αρτσάχ, δίχως διεθνή αναγνώριση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα