ΑΘΗΝΑ
22:29
|
19.04.2024

Οι γεννημένοι στην Ιερουσαλήμ Αμερικανοί θα μπορούν πλέον να δηλώνουν στα διαβατήρια τους το Ισραήλ ως γενέτειρά τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι γεννημένοι στην Ιερουσαλήμ Αμερικανοί θα μπορούν πλέον να δηλώνουν στα διαβατήρια τους το Ισραήλ ως γενέτειρά τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, επισφραγίζοντας την αμφιλεγόμενη αναγνώριση της πόλης ως επίσημης πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.

Μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες η διακυβέρνηση Τραμπ έχει προβεί σε μια σειρά αποφασιστικών αλλαγών φίλα προσκείμενων προς το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από πέντε χρόνια επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε μπλοκάρει τον νόμο που θα έδινε στους γεννημένους στην Ιερουσαλήμ Αμερικανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν το Ισραήλ ως γενέτειρά τους, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα παραβίαζε τις προεδρικές εξουσίες για τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής.  

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, ιερής πόλης για τους εβραίους, τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, βρίσκεται στο επίκεντρο της  ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης. Το 2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι κι άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ “επιθυμούσαν να κάνουν το ίδιο, αλλά μόνο ο ίδιος το τόλμησε”.

Ο Μάικ Πομπέο εξήγησε ότι η απόφαση για τους γεννημένους στην Ιερουσαλήμ Αμερικανούς είναι σε πλήρη συμφωνία με τη διακήρυξη Τραμπ του 2017.


“Ο Τραμπ προσπαθεί να διαγράψει όλα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει τις ψήφους των Ευαγγελιστών και των Εβραίων της Αμερικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα