ΑΘΗΝΑ
02:34
|
19.04.2024

Στο σκληρό παζάρι που εκτυλίχθηκε για ένα δεκαήμερο τον Ιούλιο του 2017 στο Γκραν Μοντανά της Ελβετίας και το «ναυάγιο» που σφράγισε το πλαίσιο της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο σκληρό παζάρι που εκτυλίχθηκε για ένα δεκαήμερο τον Ιούλιο του 2017 στο Γκραν Μοντανά της Ελβετίας και το «ναυάγιο» που σφράγισε το πλαίσιο της τότε Διάσκεψης για το κυπριακό, αναφέρθηκε απόψε με συνέντευξή του στο κυπριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως ενώ υπήρχε συμφωνία στα βασικά σημεία, έκανε πίσω, με πιθανή εντολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των τότε επικείμενων τουρκικών εκλογών. Με τον τρόπο αυτό εξήγησε την μετέπειτα στάση του Τούρκου τότε ομολόγου του να κατηγορήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πώς δεν αντιλήφθηκε σωστά τα δεδομένα της κατάστασης και πως ως εκ τούτου δεν υπήρχε συμφωνία από τη μεριά της Άγκυρας.

Στηλίτευσε επίσης το ρόλο του τότε μεσολαβητή του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων πως υπομονόμευε στην πράξη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κυπριακό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά που ερχόταν στην Αθήνα στο πλαίσιο του ρόλου διαπραγμάτευσης, δεν πήγαινε πρώτα ως όφειλε στο κτίριο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά στις πρεσβείες της Τουρκίας και της Βρετανίας καθώς και σε σπίτια καθηγητών και δημοσιογράφων στη Φιλοθέη.

Κατήγειλε επίσης το ρόλο στήριξη του τουρκικού εθνικισμού σε Αθήνα και Λευκωσία ενώ αιχμές άφησε, ξανά, και κατά του Βρετανού τότε αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Σερ Άλαν Ντάνκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα