ΑΘΗΝΑ
05:06
|
18.05.2024

Την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προκάλεσε σήμερα η πρόταση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, για την […]

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 29, 2020: Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova holds a press briefing on Russia's current foreign policy. Russian Foreign Ministry Press Office/TASS Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Îôèöèàëüíûé ïðåäñòàâèòåëü ÌÈÄ Ðîññèè Ìàðèÿ Çàõàðîâà âî âðåìÿ áðèôèíãà ïî òåêóùèì âîïðîñàì âíåøíåé ïîëèòèêè. Ïðåññ-ñëóæáà ÌÈÄ ÐÔ/ÒÀÑÑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προκάλεσε σήμερα η πρόταση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, για την ανάπτυξη νέων υπερηχητικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη,εάν χρειαστεί, σαν επιπρόσθετο «μέτρο αποτροπής έναντι της Ρωσίας».

«Θα ήθελα να συμβουλέψω την αμερικανική πολιτική ελίτ να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι των ΗΠΑ και όχι έναντι της Ρωσίας» είπε η Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι η επιμονή των ΗΠΑ στις προσπάθειες δημιουργίας προσχημάτων για να δικαιολογήσουν την πρόκληση νέας πυραυλικής κρίσης στην Ευρώπη «δεν μπορεί παρά να προκαλεί βαθιά και ειλικρινή αμηχανία». Εκτίμησε ότι η πρόταση του Ο’ Μπράιεν δεν ενισχύει την ασφάλεια της χώρας του και των συμμάχων της, παρατηρώντας: «Το μόνο που καταφέρνει η Ουάσιγκτον είναι να αποτρέπει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων για ανεξαρτησία και καθιέρωση εποικοδομητικών σχέσεων με τη Ρωσία στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Υπενθύμισε επίσης πως η ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς απαγορεύεται από τη συμφωνία INF και πως τυχόν εγκατάστασής τους στην Ευρώπη θα σνιστούσε «εξαιρετικά ριψοκίνδυνο και αποσταθεροποιητικό βήμα».

Εξήγησε τέλος πως η Ρωσία έχει προχωρήσει σε μονομερές μονατόριουμ στην ανάπτξη όπλων σε πεμριοχές όπου δεν υπάρχουν παρόμοια αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Ο Ο’Μπράιεν συμμετέχοντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του συντηρητικού πολιτικού ιδρύματος Χάντσον στην Ουάσιγκτον είπε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «εάν χρειαστεί» να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη. Ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν «ανάλογα βήματα» και στην περιοχή της Νότιας Ασίας και Ειρηνικού για να «αποτρέψουν» την Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα