ΑΘΗΝΑ
20:18
|
19.04.2024
Η δομή φιλοξενούσε ευάλωτες κατηγορίες προσφύγων που πλέον θα στοιβαχτούν στον Καρά Τεπέ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκένωση της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, παρά τις αντιδράσεις από φορείς, ΜΚΟ και αλληλέγγυους.

Σήμερα, Παρασκευή 30/10, στις 06:30 το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις τις οποίες λειτουργεί η ΜΚΟ Lesvos Solidarity φιλοξενώντας ευάλωτες κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών, υποχρεώνοντας τους διαμένοντες να μαζέψουν τα πράγματά τους και να μεταφερθούν στο κέντρο κράτησης στον Καρά Τεπέ.

Η ένταση ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης, όταν η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, στους διαχειριστές του ΠΙΚΠΑ ότι θα πρέπει να μεταφερθούν όλοι οι φιλοξενούμενοι στον παλιό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, το κλείσιμο του οποίου έχει επίσης ανακοινώσει ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Δύο λεωφορεία κι ένα στρατιωτικό φορτηγό έφτασαν για να παραλάβουν τους πρόσφυγες, αλλά η Lesvos Solidarity, που διαχειρίζεται τη δομή, ζήτησε από τις αρχές επίδοση της απόφασης μετακίνησης και κυρίως ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τους ενημερώσουν.

Όπως έγινε γνωστό, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής επέδωσε τελικά σχετική απόφαση μετακίνησης, αλλά στο μεταξύ αποχώρησαν από τον χώρο του ΠΙΚΠΑ, όπου κατέφθασαν δεκάδες πολίτες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Για σοκαριστική και ντροπιαστική είδηση έκαναν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες στον νέο καταυλισμό του πεδίου βολής στον Καρά Τεπέ. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της, επισημαίνοντας πως το ΠΙΚΠΑ παρείχε αξιοπρεπή διαβίωση στους πρόσφυγες.

“Στοπ στην εκκένωση του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, όχι στην άκαρδη ρατσιστική πολιτική της διάλυσης αξιοπρεπών χωρών φιλοξενίας” ζητά η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

“Αναμένουμε από την ΜΚΟ που διαχειρίζεται την έκταση να συνεργαστεί για την ασφαλή μεταφορά των επωφελούμενων. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ αποτελεί δημόσια έκταση που παρέμεινε, τα τελευταία χρόνια, υπό κατάληψη, με την άτυπη δομή να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 74 διαμενόντων θα έχει ως αποτέλεσμα και την απόδοση της έκτασης στο Δημόσιο, για να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας” σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: EfSyn.gr.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα