ΑΘΗΝΑ
18:29
|
26.04.2024

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, σε περίοδο παρατεταμένης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, σηματοδοτεί εμπράκτως η συμφωνία εξομάλυνσης […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, σε περίοδο παρατεταμένης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, σηματοδοτεί εμπράκτως η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ισραήλ που υπογράφηκε στις 15 Σεπτέμβρη.

Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ενημέρωσε σήμερα το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35 της πολεμικής βιομηχανίας Lockheed Martin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Η συμφωνία που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΗΠΑ και ΗΑΕ στις 2 Δεκέμβρη, ημέρα εθνικής επετείου για τα Εμιράτα.

Η έγκρισή της δρομολογήθηκε αφού προηγήθηκε πριν μερικές μέρες η υπογραφή νέας κοινής διακήρυξης «ασφαλείας» μεταξύ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ κατά τη δεύτερη (σε ένα μήνα) επίσκεψη του Ισραηλινού Άμυνας Μπένι Γκαντς στην Ουάσιγκτον. Ανακοινώθηκε επίσης ένα 24ωρο μετά τη σύντομη στάση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ στο Τελ Αβίβ,χτες, Πέμπτη στο δρόμο της επιστροφής από την Ινδία στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες ισραηλινών εφημερίδων αναφέρουν πως οι υπουργοί Έσπερ και Γκαντς συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργότερα στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας με τη συμμετοχή του διευθυντή του υπουργείου, Αμίρ Έσελ και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αβίβ Κοχαβί.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε πως συζήτησαν την «αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα» και «να αντιμετωπίσουν το Ιράν».

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια με ανάρτησή του στο Τουίτερ πως οι ΗΠΑ παραμένουν «αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ» και στην ποιοτική και τεχνολογική υπεροχή του στη Μέση Ανατολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα