ΑΘΗΝΑ
17:13
|
12.05.2024

Την αποστολή ομάδων διάσωσης στην Τουρκία πρόσφεραν απόψε Ισραηλινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας επικοινωνώντας με τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποστολή ομάδων διάσωσης στην Τουρκία πρόσφεραν απόψε Ισραηλινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας επικοινωνώντας με τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ. Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν η προσφορά για βοήθεια έγινε δεκτή.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έσπευσε να διαλαλήσει την προσφορά προς την Άγκυρα με σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της ισραηλινής οργάνωσης αρωγής «Magen David Adom» επικοινώνησαν με ομολόγους τους στην Ερυθρά Ημισέλινο της Τουρκίας και με εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια.

Το Ισραήλ είχε στείλει τον Αύγουστο του 1999 ειδικές ομάδες διάσωσης στην Τουρκία βοηθώντας στον εντοπισμό επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό  των 7,6 Ρίχτερ στη Σμύρνη που είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων και είχε αφήσει άστεγους πάνω από 250.000 άλλους.

Το 1999 οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν στενές σε όλα τα επίπεδα. Από το 2010, και έπειτα από την βάρβαρη επίθεση με 10 νεκρούς των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που συμμετείχε σε δράση της κινητοποίησης “Ενας Στολίσκος για τη Γάζα”, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί σε διπλωματικό επίπεδο.

Εντούτοις, οι σχέσεις αμφοτέρων χωρών παραμένουν στενότερες απόποτέ σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα