ΑΘΗΝΑ
07:13
|
25.04.2024
Καλλιτέχνες και επιστήμονες ενώνουν τις φωνές τους σε ένα βίντεο για τη Θεσσαλονίκη και την ταυτότητά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καλλιτέχνες, ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες ενώνουν τις φωνές τους προκειμένου να παραμείνουν τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Βενιζέλου στη θέση τους και να μην προχωρήσει η απόσπασή τους.

Σε ένα βίντεο γεμάτο από θερμά αισθήματα αλλά και απτά επιχειρήματα, καλλιτέχνες όπως η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Ελένη Γερασιμίδου, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Γιώργος Αβανίτης και βυζαντινολόγοι όπως ο Πάολο Οντόρικο, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη και τη διατήρηση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Γιατί, όπως σχολιάζει ο Σωκράτης Μάλαμας, “Τα βαγόνια του μετρό μετακινούνται. Τα αρχαία ευρήματα όταν μετακινούνται καταστρέφονται”.

Και γιατί, όπως υπογραμμίζει ο Αργύρης Μπακιρτζής μνημονεύοντας έναν στίχο του Τάκη Γραμμένου, δεν κάνει να ζούμε σε “ιστορημένες πόλεις” με “ανιστόρητα αισθήματα ανθρώπων”.

Το βίντεο που λέει “Ναι στην αυθεντικότητα, όχι στην απόσπαση”, δημιουργήθηκε από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Πληρονομιάς και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα