ΑΘΗΝΑ
17:11
|
23.09.2023

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Φόρουμ Ενδολυβικού Πολιτικού Διαλόγου στις 9 Νοεμβρίου στην Τύνιδα της Τυνησίας ο Λίβυος διορισμένος πρωθυπουργός της «Κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας», […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Φόρουμ Ενδολυβικού Πολιτικού Διαλόγου στις 9 Νοεμβρίου στην Τύνιδα της Τυνησίας ο Λίβυος διορισμένος πρωθυπουργός της «Κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας», Φαγιέζ αλ Σάρατζ, φαίνεται να κάνει πίσω από την αρχική δέσμευσή του για παραίτηση.

Ο Σάρατζ είχε διαβεβαιώσει πως στο τέλος Οκτωβρίου θα παραιτούνταν ανοίγοντας το δρόμο σε διαδικασία συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης που θα είναι αποδεκτή από την παράλληλη διοίκηση στην Ανατολική Λιβύη και το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο στο Τομπρούκ.

Ωστόσο, απόψε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου, Χάλιντ αλ Μίσρι, που στηρίζει την κυβέρνησή του στην Τρίπολη, τον κάλεσε να παραμείνει στη θέση του  και να καθυστερήσει, επί του παρόντος, την υποβολή της επιστολής παραίτησης.

Ο Μίσρι πρόσθεσε πως ο Σάρατζ θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να διοριστεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου να μην δημιουργηθεί «πολιτικό κενό εξουσίας».

Επικαλέστηκε μάλιστα άρθρο της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το Δεκέμβρη του 2015 στο Σκχιράτ του Μαρόκου μεταξύ των λιβυκών εμπόλεμων πλευρών, που αναφέρει ότι σε περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού παραιτείται σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Τον κάλεσε τέλος να ενημερώσει το Ανώτατο Συμβούλιο  για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σε συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα